Politică

Ce aşteaptă UDMR de la Radio Cluj?

UDMR nu doreşte un canal de televiziune publică în limba maghiară, ci, eventual, o frecvenţă specială la Radio Cluj care să preia actualele emisiuni de limbă maghiară şi să emită pe tot parcursul zilei.

Vicepremierul Kelemen Hunor a explicat pentru Gândul că angajamentul Guvernului legat de „extinderea emisiunilor în limba maghiară finanţate de la buget” nu înseamnă crearea unui canal TVR în acest sens, ci, cel mult, preluarea modelului existent deja la Radio Târgu-Mureş - care emite pe o frecvenţă specială în limba maghiară - şi la Radio Cluj.

În prezent, staţia Radio Târgu-Mureş a Radio România emite pe două frecvenţe: una exclusiv în limba română, alta în limbile a trei minorităţi – maghiară, germană şi romanes – pe parcursul a 16 ore de emisie zilnic.


„La Mureş există deja emisiune în limba maghiară şi în limba germană şi în limba romanes, toată ziua, de un an şi ceva sau chiar de doi ani. Nu se poate mai mult, pentru că mai mult ar însemna ca ziua să aibă 28 de ore, în loc de 24. La Cluj există posibilitatea de a merge aşa cum merge şi Târgu-Mureşul, ceea ce ar însemna pentru ascultătorul român un avantaj uriaş: că emisiunea nu va fi întreruptă de alte emisiuni în limba maghiară, în limba germană, şi pentru ascultătorul de limbă maghiară la fel”, susţine Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR spune că angajamentul este unul vechi, asumat de mai toate guvernările din 2005 încoace şi preluat doar în programul actual. „Acest lucru era în programul de guvernare, în perioada lui Emil Boc, în perioada lui Ungureanu, în perioada Ponta 2 – în Ponta 1 nu era – şi este şi acum. Nu este o noutate. Nu putem descoperi apa minerală după ce toată lumea consumă apă minerală. În perioada internetului, în perioada digitală, în care poţi să faci câte frecvenţe vrei, nu ştiu care este grija analiştilor şi comentatorilor. E o poveste din 2005. La Târgu-Mureş s-a realizat deja”, spune Kelemen.


Angajamentul legat de emisiunile în limbile minorităţilor finanţate de la buget apare la capitolul „Minorităţi” în programul pentru care Guvernul Ponta îşi asumă mâine răspunderea în Parlament. Mai exact, Guvernul doreşte, în perioada 2014-2016, „asigurarea unor programe în limba maternă la radio şi televiziune pentru toate minorităţile naţionale, în special pentru comunitatea maghiară, astfel încât să se asigure satisfacerea nevoilor culturale şi de comunicare în limba maternă la nivel national”. „În acest sens vor fi extinse emisiunile studiourilor publice de radio şi televiziune finanţate din buget pentru ca acestea să emită în limba maghiară pe tot parcursul zilei”, se arată în documentul citat.

abonare newsletter