Politică

Pe cine mai interesează revizuirea Constituţiei?

Proiectul pentru revizuirea Legii fundamentale a intrat în impas, după ce CCR a decis că două treimi dintre schimbările propuse sunt neconstituţionale şi mai mult, după ce USL s-a rupt.

Rămâne acum de văzut ce se va întâmpla cu unul dintre proiectele fundamentale ale românilort, după ce PNL a ales opoziţia şi totodată, după ce configuraţia şi majorităţile din Parlament s-au schimbat.

Proiectul nu apare în programul Cabinetului Ponta III

Revizuirea Constituției nu apare în noul program de guvernare, însă premierul Victor Ponta a explicat că procesul de revizuire a Constituţiei este deja declanşat și de aceea nu mai apare în programul noului Cabinet.


„Avem un proces deja declanşat şi nu aveam cum să spun că iarăşi o luăm de la capăt. Noi am scos din program ceea ce deja s-a realizat, şi anume procesul de revizuire a Constituţiei, care este declanşat. Este acea comisie condusă de domnul Antonescu, din care noi facem parte. Nu avea rost să scriem că o luăm de la capăt, să nu înţelegeţi că noi facem altă revizuire”, a spus zilele trecute, premierul Victor Ponta.

Nu va fi referendum

Oricum, un referendum pe acest subiect nu va mai putea fi organizat în luna mai. Este ceea ce subliniază şi liberalii şi udemeriştii. Totuşi, proiectul nu va fi abandonat, dau ei asigurări. „În mod normal ar trebui să se ţină cont că e un proiect pentru români, deci ar trebui să putem lucra împreună în continuare. Oricum nu va mai fi referendum în mai, aşa cum s-a dorit iniţial. În mare parte, nu au fost divergenţe cu PSD în multe puncte pe acest proiect. Au fost într-adevăr discuţii, de exemplu, pe un proiect pe care eu l-am susţinut, cel referitor la traseism. Dar proiectul de revizuire a Constituţiei nu este abandonat, aşteptăm motivarea CCR acum“, a declarat deputatul PNL Elena Uioreanu.


Doar europarlamentare şi parţiale

Luni, premierul Victor Ponta a anunțat că Guvernul va declanșa procedurile necesare pentru ca pe 25 mai, odată cu alegerile europarlamentare, să aibă loc și alegeri în colegiile parlamentare rămase vacante și alegeri locale parțiale acolo unde funcțiile sunt vacante.

La rândul său, vicepremierul proaspăt desemnat, Kelemen Hunor, declara în urmă cu doar câteva zile, că referendumul pentru modificarea Constituţiei este imposibil de organizat în luna mai a acestui an şi că nu trebuie „să intoxicăm acum agenda publică cu acest subiect“.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter