Politică

STUDIU INSCOP: Cine cred românii că este de vină pentru ruperea USL?

Cei mai mulţi români cred că atât Crin Antonescu, cât şi Victor Ponta sunt vinovaţi pentru destrămarea USL, relevă un sondaj realizat de INSCOP, la comanda ziarului „Adevărul“.

Pentru mai multe detalii puteţi consulta graficele de mai sus

Potrivit primului sondaj realizat după ruperea USL, 33,4% din românii cred că Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt vinovaţi în egală măsură. Defalcat, 23,4% dintre cei intervievaţi cred că de ruptura Uniunii se face vinovat doar Crin Antonescu, în timp ce 17,1% cred că responsabil este Victor Ponta, arată inscop.ro.
Alţi 7,7% identifică vinovatul în persoana lui Traian Băsescu, în timp ce 1,3% cred că vinovat este altcineva.


Care partid pierde mai mult?

În ceea ce priveşte responsabilitatea partidelor pentru această ruptură, 33,2% dintre români indică ambele formaţiuni.

27,1% afirmă că PNL este partidul care are cel mai mult de pierdut, în timp ce 14,3% cred că de pe urma destrămării USL, PSD va pierde mai mult.

De ce s-a rupt USL?

În ceea ce priveşte ieşirea PNL de la guvernare, cei mai mulţi respondenţi cred că aceasta a fost mai degrabă o decizie voluntară. 41,6% cred că PNL a dorit să iasă de la guvernare pentru a intra în opoziţie. 28,8% nu sunt de acord cu această idee, în timp ce 29,6% nu ştiu sau nu răspund. Pe de altă parte, 40,6% nu cred că PNL a fost dat afară de la guvernare de PSD. Doar 27,5% sunt de acord cu această idee, în timp ce 31,9% nu ştiu sau nu răspund.

Cât despre motivele rupturii, cei mai mulţi dintre cei intervievaţi (57,6%) consideră că este vorba despre lupta partidelor politice pentru mai multă putere (pentru funcţii). Doar 24% cred că USL s-a rupt ca urmare a conflictului în jurul soluţiilor pentru guvernare ale partidelor componente.

64,9% dintre români sunt de acord cu ideea că „Decât să se certe tot timpul, este mai bine că USL s-a rupt“. 16,2% îşi arată dezacordul cu această idee, în timp ce 18,8% nu ştiu sau nu răspund.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 februarie - 4 martie 2014,pe un eşantion de 1.055 de persoane şi are o eroare de ± 3%.

Ultimele Stiri
abonare newsletter