Politică

Curtea Constituțională a respins contestația privind Guvernul Ponta III

Curtea Constituțională a decis cu majoritate de voturi să respingă sesizarea PMP și PDL. CCR s-a întrunit sâmbătă dimineața pentru a stabili dacă Guvernul Ponta III a fost învestit în conformitate cu prevederile Legii fundamentale a României, Constituția.

Magistrații Curții Constituționale au decis, cu majoritate de voturi, că sesizarea parlamentarilor PMP și PDL este ”inadmisibilă”. Potrivit B1 TV, votul a fost de 8 la 1.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean a declarat, sâmbătă, înaintea şedinţei acestei autorităţi, că sesizarea PDL şi PMP referitoare la guvernul Ponta III "are obiect".


"S-a respins ca inadmisibilă, cu majoritate de voturi", a precizat preşedintele Curţii Constituţionale, citat de Mediafax.

Judecătorii Curţii Constituţionale au trebuit să verifice dacă modalitatea în care noul Guvern, Ponta III, a fost învestit în Parlament a respectat Constituţia, cu accent asupra programului de guvernare şi asupra efectelor înlocuirii PNL cu UDMR în Executiv.


În mod formal, PDL-PMP au contestat doar constituţionalitatea hotărârii Parlamentului prin care a fost realizată remanierea guvernamentală.

De altfel, o sesizare adresată Curţii Constituţionale care să aibă efect juridic asupra poziţiei de premier a lui Victor Ponta, dar şi asupra Guvernului în ansamblu, ar fi putut fi realizată doar de preşedintele Traian Băsescu, ori şefii camerelor Parlamentului, în cazul unui conflict juridic de natură constituţională.


Decizia Curţii Constituţionale a venit după ce preşedintele Traian Băsescu a acceptat să semneze decretele pentru numirea noilor miniştri ai Guvernului Ponta III. De altfel, decretele preşedintelui au fost emise în baza hotărârii Parlamentului, publicată între timp în Monitorul Oficial.

Ultimele Stiri
abonare newsletter