Politică

Noua Dreaptă vrea o a doua statuie a lui Avram Iancu, în Piaţa Unirii

Reprezentanţii Noii Drepte Cluj vor să propună construirea unei a doua statui a lui Avram Iancu în centrul oraşului.

În opinia acestora statuia lui Avram Iancu alături de tribunii săi ar trebui să fie amplasată în Piaţa Unirii, vizavi de cea a lui Matei Corvin, mai exact în zona fântânilor arteziene. Grupul statuar ar putea fi construit din bani publici, dar şi de la ONG-uri.

“Nu suntem de accord cu cei care spun că actuala statuie a lui Avram Iancu ar trebui dată jos. Mai mult, propunem să se facă o a doua statuie a lui Avram Iancu, care să fie amplasată pe locul actualei fântâni arteziene din Piaţa Unirii, alături şi de tribunii lui, În ce priveşte finanţarea, ar putea fi susţinută din bani publici, de către ONG-uri şi de către noi, ca societate civilă. Nu credem că este o problemă faptul că acolo se află şi statuia lui Matei Corvin, pentru că şi el a fost etnic român, chiar dacă a fost regele Ungariei”, a declarat liderul Noua Dreaptă Cluj, Codrin Goia.


S-ar putea “intersecta” cu maghiarii

De altfel, în 15 martie Noua Dreaptă Cluj va organiza o nouă ediție a Marșului Memorial Avram Iancu, ocazie cu care s-ar putea “intersecta” pe traseu cu maghiarii care îşi sărbătoresc ziua naţională la Cluj.  

Membrii Asociaţiei Noua Dreaptă atrag atenţia asupra “pericolului” reprezentat de materializarea extremismului maghiar în România și asupra stiuației românilor discriminați în propria țară, cu atât mai mult cu cât UDMR este acum din nou la guvernare, iar Jobbik are filială şi la Cluj. În opinia liderilor Noii Drepte, ceea ce cere UDMR potrivit programului de guvernare încalcă mai multe prevederi ale Constituţiei.    


Evenimentul va fi un omagiu adus liderului revoluției române din Transilvania de la 1848-1849 şi vor participa peste 200 de persoane din toată ţara. Marșul se va desfășura pe traseul Piața Mihai Viteazul - Str. Regele Ferdinand - Piața Unirii - Bd. Eroilor - Piața Avram Iancu (unde vor fi rostite discursuri de liderii organizației) și va începe de la ora 12:00.

abonare newsletter