Politică

Aurelia Cristea a fost audiată cu fiţuicile scrise de Grapini pe masă şi cu Mircia Giurgiu pe post de sufleur

Propusă ministru pentru Dialog Social, Aurelia Cristea (PSD) a dialogat marţi cu parlamentarii din comisiile de Muncă şi Protecţie Socială cu un consilier suflându-i la ureche şi cu Maria Grapini, fostul ministru pentru IMM-uri, scriindu-i pe foiţe de hârtie sugestii de răspuns.

sursa foto:gandul.info sursa foto:gandul.info

După mai bine de 40 de minute în care a fost pusă în încurcătură de PNL şi PDL, în care a confundat „guvernanţa” cu „guvernarea” şi şi-a explicat cu greu CV-ul, Cristea a fost însă votată cu o largă majoritate de PSD, PC şi de UDMR pentru a deveni ministru, scrie gandul.info.

Aurelia Cristea e membră PSD de 20 de ani. S-a dedicat partidului mai înainte chiar de a intra la facultate, de când era contabil-şef la Huedin. Iar partidul s-a revanşat. Aurelia Cristea a încasat timp de patru ani salariile de la CSA, considerate azi „obscene” de liderii săi de partid, a intrat în Parlament şi azi îşi croieşte lin drumul spre Guvern. Cu ochelarii pe vârful nasului, Aurelia Cristea a citit de pe fiţuicile Mariei Grapini şi şi-a notat conştiincios tot ce i-a suflat consilierul Mircia Giurgiu la audierile din Parlament. Dar a reuşit: cu 16 voturi „pentru” în Comisiile de Muncă şi Protecţie Socială, partidul a făcut-o ministru. Ministru pentru Dialog Social.


Mircia Giurgiu, prim-sufleur

Cu taiorul violet stâns bine pe talie, cu părul prins în coadă, Aurelia Cristea păşeşte în sala Comisiei încrezătoare. Întinde mâini, culege complimente, trece zâmbind şi pe la Putere şi pe la Opoziţie şi se aşază calm pe locul rezervat pe care i-l arată din start cel care nu deţine portofoliul, dar are răspunsurile, gata să i le sufle, ca la matineu. Mircia Giurgiu a fost deputat. De la PDL la PSD, de la PSD, consilier, la ministerul lăsat azi de Doina Pană. „Cu ce vrei să începi? Hai să începem aşa...”, îi face Giurgiu încălzirea cât timp parlamentarii se lasă aşteptaţi.

În stânga e un loc liber. Maria Grapini apare intempestiv şi îl ocupă: „Venim mai aproape de tine, să te susţinem”. Iar politicienii îşi ţin promisiunile. Cât PNL, PSD şi PDL se ceartă să stabilească dacă audiază sau nu noul ministru, întorc Constituţia pe toate feţele ca să voteze apoi, cum era de aşteptat, că pot continua, Maria Grapini intră în febra lecţiilor: „Nu-ţi face griji, orice ai nevoie, sunt aici, o să fie bine”.


Guvernanţă, guvernare...” şi o hartă. A problemelor

După un sfert de oră şi mai bine, Aurelia Cristea dă testul de ministru. Cu ochelarii pe vârful nasului citeşte apăsat, cu pauze lungi, idei împânzite pe o coală A4, girate anterior de Mircia Giurgiu. Din când în când, se poticneşte. „Cred că acest minister are o contribuţie esenţială pentru ceea ce poate însemna în viitor o guvernanţă... O guvernare participativă”.

Arar, apare câte un proiect. „Voi pune un accept deosebit pe dialogul la nivel local, să facem o identificare printr-o hartă a tuturor problemelor pe care le avem şi să găsim din timp soluţii”. Mai des, cuvinte goale. „Vă asigur că voi continua tot ceea ce s-a întreprins la Minister aşa încât să găsim până în septembrie un consens între sindicate, patronate şi Guvern. E o mare provocare”.


Gâlceava Opoziţiei şi strategia PSD

Hulpavi de carne de ministru, parlamentarii Opoziţiei se întrec în întrebări: „Aţi fost membru al Consiliului CSA, acum parte a ASF. Ce părere aveţi despre salariile din ASF?”, „Guvernul USL a tăiat 1,7 miliarde de lei din bugetul pentru protecţie socială. Cum veţi acomoda decalajele uriaşe de salaarizare între învăţământ, sănătate şi administraţie publică?”, „De ce v-aţi făcut studiile superioare abia în 2008?”, „Daţi-ne trei nume de sindicate, patronate cu care vreţi să discutaţi. Iar la cursurile de formare e bine să mergeţi şi dumneavoastră!”

Din băncile opuse, PSD-iştii calculează rece şi strategic: ba se asigură că mai întâi se pun întrebările la grămadă, să nu mai fie timp şi loc de prea multe răspunsuri, ba iau cuvântul să încălzească o dispută. PSD trage de timp, Mircia Giurgiu de partea cealaltă a mesei, şopteşte pe îndelete candidatei, răspunsurile unul câte unul. Când nu le ştie sau nu le găseşte nici pe internet, dă, scurt, un telefon. Pe masa Aureliei Cristea aterizează foi. O consilieră împinge o pagină cu răspunsul corect subiliniat cu marker. Pe o coală împăturită, Maria Grapini îi scrie mărunt ce să răspundă.


La urmă, justificarea: „Nu m-am uitat pe foiţă, m-am uitat pe întrebări”

Cearta strategică îşi atinge sciopul. Din băncile PSD se dă verdictul: „Având în vedere că în două minute mai avem o audiere, să facă doamna ministru o sinteză în 5 minute, iar restul răspunsurilor să le trimită pe mail celor interesaţi”. Aurelia Cristea răsuflă uşurată. În 5 minute asigură. „De toată disponibilitatea”. Promite. „Toate problemele pot fi soluţionate doar prin dialog”. Şi pleacă. „Cred că am atins în mare parte problemele. N-aş vrea să mă refer la subiecte care nu fac parte din portofoliul meu. Cât despre CV-ul meu, pot să vă pun la dispoziţie cartea mea de muncă pentru a vedea că totul este conform. Companiile în general plătesc ceea ce ştii. Eu am fost una dintre persoanele care mi-am crescut întâi copiii, apoi mi-am continuat studiile”.

La vot, majoritate fără emoţii. Maria Grapini o pupă apăsat pe obraji, PSD-iştii fac şi ei rând la sărutat de mâini. Au deja de-a face cu un ministru.


În urmă, Grapini trage linie: „Ce tupeu nesimţit! Uaaaaa. Ce tupeu au unii! O să primeşti o tonă de interpelări, te anunţ”.

Înainte de a pleca, Aurelia Cristea încearcă o explicaţie. „Cred că e firesc să fie consilierii lângă mine. Eu mi-am notat întrebările, am încercat să fiu atentă la întrebările colegilor. Dacă dânşii au simţuit nevoia, eu n-am simţit nevoia asta”, se justifică încurcată. Admite şi că Maria Grapini i-a înmânat o foaie. „Aţi văzut că nu m-am uitat pe foiţă, m-am uitat strict pe întrebări”, mai încearcă o scuză.

De mâine, Aurelia Cristea va fi ministrul pentru Dialog Social.

abonare newsletter