Politică

Calcule în Parlament, după ruperea USL

Fără PNL la guvernare, Uniunea Social Democrată (USD) nu poate avea majoritatea în Legislativ, aşa că ar putea merge în alianţă cu UDMR.

Parlamentarii liberali subliniază că în mod normal acum, guvernul ar trebui să plece şi să se creeze alte majorităţi. Totul depinde de UDMR, arată ei. „Trebuia ca această criză să se încheie. Întreaga dispută legată de numirea lui Iohannis a dus la ieşirea noastră de la guvernare. Acum guvernul ar trebui să plece. Trebuie să vină un alt guvern şi în acest fel se vor crea alte majorităţi. Depinde de UDMR, de intrarea lor la guvernare, e destul de complicat, asemenea situaţiei din administraţia locală şi judeţeană de la Cluj. Putem spune că UDMR conduce…“, a declarat deputatul PNL de Cluj, Elena Uioreanu.

UDMR, invitată oficial la negocieri

În Parlament, în alianţă cu UDMR şi grupul minorităţilor naţionale, USD va avea o majoritate de 55%, mai exact 318 parlamentari, în condiţiile în care pentru asigurarea majorităţii în şedinţele plenului celor două Camere ale Parlamentului este nevoie de 298 de voturi. Pentru voturile maghiarilor din Parlament, USD va da la schimb locuri în Guvern, mai exact doi miniştri şi eventual un vicepremier. Împărţirea acestora se va bate „în cuie“ abia luni, în cadrul şedinţei comitetului exectutiv al PSD.  Deocamdată, premierul a numit interimari, în locul liberalilor.


Senatorul PSD Alexandru Cordoş explică faptul că în prezent social democraţii poartă discuţii cu udemeriştii. Cordoş este unul dintre posibilii miniştri din cabinetul Ponta III, variantă despre care senatorul se fereşte să facă prea multe declaraţii, cel puţin în momentul de faţă. „Deocamdată sunt numiţi interimari. Eu într-adevăr fac parte din echipa celor care se ocupă de legislaţia muncii. Dar abia luni va fi o şedinţă a comitetului execturiv al PSD, în care se vor discuta şi propuneri pentru ministere. În ce priveşte calculele din Parlament, în acest moment şi la Cameră şi la Senat PSD cu PC, UNPR, independenţi şi minorităţi reuşim să asigurăm o majoritate. Există, într-adevăr, o discuţie cu UDMR“, a declarat Cordoş. 

Ultimele Stiri
abonare newsletter