monitorulcj.ro Menu
Politică

UDMR vrea „să contribuie la rezolvarea situaţiei“, dacă va fi o ruptură în USL

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, că Uniunea aşteaptă o decizie în USL legată de o eventuală ruptură între PSD şi PNL pentru "a putea contribui la rezolvarea situaţiei", în baza principiilor protocolului semnat în 2012.

Întrebat, marţi, de corespondentul MEDIAFAX dacă UDMR a fost invitată la guvernare şi dacă protocolul semnat în 2012 mai este valabil şi poate constitui o bază de discuţii, Kelemen Hunor a spus că Uniunea "nu a fost invitată şi nici nu este cazul" până când nu se anunţă ruptura USL.

"Deocamdată, noi nu am fost invitaţi şi nici nu este cazul până când nu se anunţă ruptura în USL sau până când nu va fi o situaţie care se conturează, dar trebuie să aşteptăm decizia la nivelul USL. Nici nu ne grăbim. Protocolul din 2012 la care făcea referire Ilie Sârbu a fost semnat în trei - Ponta, Antonescu şi cu mine. Deci, din acest punct de vedere nu putem spune că este un protocol valabil, ca şi text. Dar principiile rămân valabile şi asta este important. În cazul în care cineva doreşte să stea de vorbă cu noi, atunci nu rămâne decât să stabilim în interiorul UDMR ce vrem să facem şi mergem pe discuţii, pe principiile deja cunoscute. Dacă se întâmplă o decizie importantă în USL, după aceea va fi pentru noi o situaţie în care trebuie să contribuim la rezolvarea situaţiei. În acest moment nu avem cu ce să contribuim, e treaba lor", a afirmat Kelemen.


Potrivit acestuia, în protocolul din 2012 erau unele chestiuni care nu mai sunt valabile, cum ar fi Constituţia.

"Constituţia a picat, din punctul nostru de vedere, nu ai cum să reiei acest subiect, nu există majoritate pentru aşa ceva. Dar principiile enunţate în ceea ce priveşte dialogul dintre reprezentanţii comunităţii maghiare şi partidele româneşti, cei care au câştigat alegerile, rămân valabile", a arătat liderul UDMR.


Întrebat dacă a avut o întâlnire în ultimele zile cu preşedintele PSD, Victor Ponta, Kelemen Hunor a spus că nu.

Protocol cu UDMR, de cooptare la guvernare

Liderul grupului senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a precizat, marţi, că există din 2012 un protocol cu UDMR, care nu s-a realizat, el menţionând că documentul prevede cooptarea la guvernare a Uniunii, cu doi miniştri în Cabinet.


El a susţinut că protocolul a rămas valabil, dar nu s-a realizat.

Ilie Sârbu a adăugat că, "dacă UDMR doreşte să-l schimbe", dacă se va veni cu alte propuneri, se va negocia atunci când va fi cazul.


Întrebat ce prevede acest protocol, liderul senatorilor PSD a răspuns: "Cooptarea la guvernare a UDMR, nu sprijin parlamentar, deci miniştri în Guvern". Potrivit acestuia, protocolul prevedea două portofolii de ministru pentru UDMR, dar care nu erau menţionate, fără funcţie de vicepremier.

"Dacă (protocolul - n.r.) nu mai e susţinut de UDMR, probabil se vor relua negocierile", a mai spus Sârbu.