monitorulcj.ro Menu
Politică

Ponta: Până pe 8 martie trebuie să avem alt guvern. Fac apel la PNL să păstrăm guvernarea sub forma USL

Premierul Victor Ponta a lansat luni, în numele Uniunii Social Democrate, un apel către liberali pentru a păstra formula USL de guvernare, precizând că, în situația în care liberalii își vor retrage miniștrii din Executiv, o nouă structură guvernamentală va fi prezentată Parlamentului până la data de 8 martie, când se sfârșește perioada de interimat la Ministerul de Interne.

Victor  Ponta a precizat că, dacă liberalii își vor retrage miniștrii din Executiv, în locul celor plecați vor fi nominalizați alți membrii ai Cabinetului astfel încât, până la data de 8 martie, când se sfârșește perioada de interimat la Ministerul de Interne, noul Guvern să poată fi prezentat Parlamentului.

"Facem acest apel și ne exprimăm speranța că înțelepciunea va prevala și colegii din PNL vor rămâne alături de noi în actul de guvernare. În măsura în care decizia PNL va fi de a retrage din guvern miniștrii PNL, voi nominaliza în locul acestora tot membri ai Cabinetului și vom încerca, atâta timp cât ne permit termenele constituționale, să găsim o soluție politică pentru ca guvernarea să continue tot sub formula USL. La împlinirea termenelor, dacă nu va exista o soluție de continuare a guvernării alături de PNL, voi merge în Parlament cu o structură a Guvernului care să permită îndeplinirea măsurilor promise populației și voi anunța faptul că, din punctul de vedere al USD, mâna întinsă pentru PNL pentru a fi alături atât în structurile centrale, parlamentare și guvernamentale, cât și teritoriale rămâne valabilă și soluția pe termen mediu și lung pentru România este aceasta", a declarat Ponta la finalul ședinței Biroului Permanent al PSD, la care au luat parte și liderii UNPR și PC, Gabriel Oprea și, respectiv, Daniel Constantin, informează Agerpres.


Victor Ponta a adăugat că de vreme ce interimatul la Ministerul de Interne va expira în data de 8 martie, ceilalți miniștri interimari vor avea un mandat mai scurt decât termenul legal de 45 de zile.

"Interimatul la Interne expiră pe 8 martie, deci noi până atunci trebuie să avem alt guvern. Cei care vor veni (după ieșirea PNL de la guvernare — n.r.) nu vor sta 45 de zile, pentru că la MAI nu putem numi, după expirarea celor 45 de zile, un nou interimar. Termenul este 8 martie. Este termenul la care expiră cele 45 de zile și nu putem merge mai departe și nici nu putem să aveam un guvern fără ministru de Interne", a subliniat Ponta.


Întrebat dacă mai este o ipoteză de lucru convocarea Parlamentului în vederea restructurării Guvernului, Ponta a replicat că răspunsul este unul afirmativ doar dacă PNL va accepta ideea de a restructura Guvernul, în modul în care toate cele patru partide sunt de acord.