Politică

PNL, ultimatum pentru PSD: Iohannis vicepremier, Daniel Constantin NU

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat duminică seara, pentru Gândul, că nu a cerut ieşirea PNL de la guvernare. Condiţia liberalilor este ca postul de vicepremier propus de Victor Ponta, pentru liderul PC, Daniel Constantin să nu fie înfiinţat.

Liderii PNL au discutat vreme de aproape cinci ore despre strategia pentru întâlnirea decisivă de luni cu PSD, fiind liberali, precum Aristotel Căncescu, Marian Petrache sau Romeo Stavarache, care au cerut ieşirea PNL de la guvernare. Întâlnirea decisivă din USL va avea loc luni, când Crin Antonescu şi Victor Ponta se vor întâlni să tranşeze situaţia.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristian Pocora, a declarat, la finalul întâlnirii conducerii partidului, că, pentru întâlnirea de luni cu Victor Ponta, liderii liberali Crin Antonescu şi Klaus Iohannis "au primit un mandat de fermitate", care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL.


"Mâine (luni - n.r.), la întâlnirea cu premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, domnul preşedinte Crin Antonescu şi prim-vicepreşedintele Klaus Iohannis au primit un mandat de fermitate, un mandat care înseamnă respectarea cu stricteţe a protocolului USL. PNL respectă şi îşi doreşte să facă parte din proiectul USL, aşa cum a fost el votat şi mandatat de cetăţeni, în alegerile din 2012", a declarat Pocora.

Purtătorul de cuvânt al PNL a fost întrebat care este propunerea concretă a mandatului dat liderilor PNL pentru reuniunea USL de luni.


"Propunerea concretă a PNL este cea votată acum o săptămână şi de Biroul Permanent şi de Delegaţia Permanentă, nominalizările pe care le-am făcut pentru portofoliile cu miniştrii demisionari", a precizat Pocora.

La zece zile de la declanşarea crizei în USL şi cu negocierile blocate, după oferta premierului Victor Ponta de a-l pune alături de Klaus Iohannis vicepremier şi pe Daniel Constantin, liberalii au decis, duminică seară, după aproape cinci ore de discuţii, să nu accepte noua poziţie propusă pentru liderul conservator. Asta după ce, în ultimele zile, liderii liberali Crin Antonescu şi Klaus Iohannis au transmis mesaje ultimative premierului să aleagă între PNL şi PC.


”Crin Antonescu şi Klaus Iohannis au primit un mandat de fermitate, respectarea cu stricteţe a protocolului USL. PNL îşi doreşte să facă parte din guvern, să nu ne abatem de la protocolul semnat”, a declarat la final purtătorul de cuvânt al liberalior, Cristina Pocora.

Aceasta a evitat un răspuns tranşant la întrebarea dacă PNL va ieşi de la guvernare dacă Victor Ponta va insista cu înfiinţarea unui al patrulea post de vicepremier, însă potrivit unor surse liberale dacă PSD nu va accepta condiţiile liberalilor, Antonescu are mandat să scoată partidul de la guvernare.


De altfel, acest lucru a fost admis indirect de liderul PNL Ilfov, Marian Petrache.  ”Poziţia PNL e să fie trei vicepremieri. Şi mie mi-e greu să cred că mare lucru se mai poate face”, a spus el, precizând că nu mai crede în USL şi este pentru ieşirea de la guvernare. La rândul său, Aristotel Căncescu de la Braşov a spus că s-a pronunţat şi el pentru ieşirea de la guvernare, invocând faptul că nu a primit bani pentru investiţii.

Ultimele Stiri
abonare newsletter