Politică

Constituţia lui Antonescu se întoarce în Parlament

Ce au declarat parlamentarii clujeni Elena Uioreanu (PNL) şi Cornel Itu (PSD) despre decizia Curţii Constituţionale de respingere a proiectului de modificare a Constituţiei.

Articolele neconstituţionale vor fi trimise înapoi în Parlament. Ulterior, vor urma dezbaterile şi aprobarea formei finale, care va fi trimisă pentru consultare şi Comisiei de la Veneţia.

Astfel, printre altele, judecătorii CCR au declarat neconstituţional articolul din proiectul de revizuire a Constituţiei cu privire la desemnarea premierului. Un alt articol se referă la traseism, iar parlamentarii vor trebui să renunţe la el.


Liberalii vor să pedepească traseismul

Deputatul liberal de Cluj, Elena Uioreanu, subliniază că printre articolele declarate neconstituţionale se numără şi cel care se referă la traseism, adică la pierderea mandatului de către un parlamentar dacă acesta trece de la un partid la altul. „Din câte am înţeles unul din aceste articole se referă la traseism. Traseismul în sine este imoral, iar acum va trebui să renunţăm la acest articol deşi s-a tot discutat pe marginea acestui subiect, toată lumea susţine că traseismul trebuie sancţionat. Dar dacă aceste articole sunt neconstituţionale, vor fi modificate. Observaţiile Curţii vor fi discutate, în cursul săptămânii care urmează, cel mai probabil“, a declarat Elena Uioreanu.

USD, primul pas fără PNL

Nu de aceeaşi părere sunt social democraţii, în opinia cărora  sancţionarea traseismului ar putea însemna „o îngrădire“. „Va trebui să ţinem cont de observaţiile Curţii. Nu cred că parlamentarul care trece de la un partid la altul ar trebui să îşi piardă mandatul, de exemplu. Este din punctul meu de vedere o îngrădire a drepturilor unui ales, pentru că nu se ştie în ce conjunctură trece dintr-o barcă în alta, este discutabil“, a declarat, la rândul său, deputatul PSD Cornel Itu.


Amendamentul care susţine sancţionarea traseismului este doar unul dintre punctele în care liberalii „nu se întâlnesc” cu social democraţii.

De altfel, sâmbătă, noua alianţă electorală, USD, a făcut primul pas fără liberali. La scurt timp după ce preşedintele CCR Augustin Zegrean a anunţat că 10 articole sunt neconstituţionale, biroul de presă al PSD a remis un comunicat în care se preciza că parlamentarii Uniunii Social Democrate sunt gata să facă ce spune Curtea, respectiv să voteze revizuirea Constituţiei în conformitate cu dispoziţiile CCR.


Vă reamintim, judecătorii Curţii Constituţionale au început, vineri, discuţiile pe tema revizuirii Constituţiei. Proiectul de modificare a Legii fundamentale a fost depus la CCR pe 7 februarie, judecătorii având la dispoziţie cel mult 10 zile pentru a da un verdict, adică până în seara zilei de 16 februarie.

abonare newsletter