Politică

Sondaj INSCOP: Isărescu, Ponta și Oprescu au cea mai mare cotă de încredere în rândul românilor

Personalitățile publice care se bucură de cea mai mare încredere din partea românilor sunt guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Victor Ponta și primarul general Sorin Oprescu, relevă un sondaj realizat de INSCOP Research, în perioada 16 - 21 ianuarie.

Potrivit sondajului 44,9% dintre respondenți au declarat că au încredere multă și foarte multă în guvernatorul BNR Mugur Isărescu (43% la măsurătoarea din luna noiembrie 2013).

Premierul Victor Ponta se situează pe poziția secundă a topului încrederii în personalitățile publice, cu 37,4% încredere multă și foarte multă (38,9% în noiembrie 2013). Pe locul al treilea se situează primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, cu 34,6% dintre opțiunile exprimate (34,3% în noiembrie 2013), urmat, foarte aproape, de primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, care adună 33,9% dintre opțiunile de încredere multă și foarte multă exprimate de respondenți (33,8% în noiembrie 2013).


Președintele PNL, Crin Antonescu, rămâne pe poziția a cincea în clasamentul încrederii, cu 29,7% încredere multă și foarte multă (30% în noiembrie 2013). Aproape de Antonescu se află și fostul lider liberal Călin Popescu-Tăriceanu, căruia îi acordă încrederea 27,9% dintre respondenți (28,1% în noiembrie 2013). Pe locul al șaptelea se situează fostul lider al PSD Mircea Geoană, cu 24,1% dintre opțiuni (24,8% în noiembrie 2013).

Dintre personalitățile măsurate, primul reprezentant al Opoziției în clasamentul încrederii este Mihai Răzvan-Ungureanu, cu 23,7% (24,2% în noiembrie 2013). Liderul Forței Civice este urmat de președintele Traian Băsescu, cu 22,1% dintre opțiunile exprimate (23,3% în noiembrie 2013).


După șeful statului, în clasamentul încrederii urmează directorul SRI George Maior (21,5%) și șeful SIE, Teodor Meleșcanu (20,2%), măsurați în premieră în barometrul INSCOP. În cazul lui Maior se observă faptul că nivelul său de încredere este înregistrat în condițiile unui deficit de notorietate (20,9% declară că nu îl cunosc), mai mare decât în cazul altor personalități măsurate, explicabil în contextul discreției în aparițiile publice pe care o presupune funcția (deținută de peste șapte ani), susțin realizatorii studiului.

''Cu excepția lui Mugur Isărescu, care crește în clasamentul încrederii, restul personalităților politice importante măsurate în Barometrul INSCOP 'Adevărul despre România' fie pierd puncte, fie stagnează comparativ cu măsurătoarea realizată în urmă cu două luni. Explicațiile sunt diverse, având legătură atât cu o scădere tradițională a încrederii în instituții publice și politicieni în perioada iernii, marcată de un cost mai mare al vieții, cât și cu elemente conjuncturale, particulare, legate de activitatea sau problemele de imagine ale anumitor oameni politici'', susține Remus Ștefureac, director INSCOP Research.
Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului "Adevărul", în perioada 16 — 21 ianuarie. Volumul eșantionului a fost de 1.054 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ą 3%, la un grad de încredere de 95%, eșantionul fiind de tip multistratificat, probabilistic.

Ultimele Stiri
abonare newsletter