monitorulcj.ro Menu
Politică

Antonescu: Comisia a finalizat proiectul Constituţiei

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, Crin Antonescu, a anunţat, marţi seară, finalizarea textului iniţiativei de modificare a Legii fundamentale, ca urmare a reanalizării documentului, care va fi transmis Curţii Constituţionale şi Comisiei de la Veneţia.

Antonescu a precizat că textul proiectului de revizuire a Constituţiei va fi înaintat Guvernului pentru a fi transmis Comisiei de la Veneţia, iar în paralel va fi înaintat Curţii Constituţionale, informează Mediafax.

"Principala noutate faţă de proiectul iniţial: mi se pare că am făcut un pas înainte în a diferenţia la nivel constituţional de această dată, sau deocamdată, atribuţiile celor două Camere în funcţie de aplicarea celor două meniri ale unui Parlament: legiferare şi control. Legiferarea direcţionată majoritar pe Camera Deputaţilor, controlul pe Senat", a declarat Antonescu.


De asemenea, liderul PNL a precizat că a fost eliminată prevederea conform căreia Parlamentul trebuia să aprobe prin vot organizarea referendumurilor, în situaţia în care acesta este solicitat de preşedinte sau de 250.000 de cetăţeni.

El a precizat că la nivelul Comisiei de revizuire s-a renunţat la ideea moţiunii de cenzură contructivă, respectiv ca în momentul iniţierii acesteia să fie precizat şi potenţialul candidat pentru funcţia de prim-ministru.


"Având în vedere că în experienţa de 23 de ani în actualele condiţii constituţionale doar două moţiuni de cenzură au trecut, am considerat că este bine să rămână aşa, pentru ca şansa moţiunii de cenzură să nu fie redusă printr-o reglementare suplimentară", a justificat Antonescu.