Politică

Ședință CSAT duminică despre raportul STS în cazul accidentului aviatic

Președintele Traian Băsescu a convocat duminică o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) ca urmare a unei solicitări semnate de cinci membri ai CSAT transmisă Administrației Prezidențiale pe 24 ianuarie.

"Ordinea de zi a ședinței CSAT este următoarea: raportul privind gestionarea de către autoritățile administrației publice cu responsabilități în domeniul situațiilor de urgență, conform legislației în vigoare, a evenimentului de aviație din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului României, raportul directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale privind activitățile desfășurate conform legilor, metodologiilor și procedurilor interinstituționale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale", se arată într-un comunicat al Președinției, scrie agerpres.ro

Premierul Victor Ponta preciza duminica trecută că documentul privind convocarea CSAT se află deja la Secretariatul general al Consiliului.


''Documentul a fost și trimis la secretariatul CSAT. Este semnat de membri CSAT care fac parte din Guvern, cu excepția domnului Cazanciuc, nu era nevoie și de semnătura lui. Au semnat miniștrii Chițoiu, Gabriel Oprea, Corlățean, Andrei Gerea și cu mine, ministrul Apărării, Dușa. (...) Noi am cerut un singur lucru: în CSAT, pe ordinea de zi, să fie un raport al STS, care nu se află sub niciun fel sub autoritatea Guvernului, privind modul în care au acționat în cazul accidentului (aviatic — n.r.) de luni și, mai direct, un lucru pe care acum îl știm cu siguranță, faptul că identificarea locului telefonului de la care vorbeau supraviețuitorii s-a făcut în mod greșit. Informațiile STS au trimis echipele ISU de salvatori la o distanță destul de mare'', a afirmat premierul.

Miercurea trecută, premierul anunța că va cere înscrierea pe ordinea de zi a Consiliului Suprem de Apărare a Țării a unui raport privind activitatea Serviciului de Telecomunicații Speciale.


"Voi solicita în mod oficial înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS în acest caz și, evident, prin decizia CSAT, nu depinde de Guvern, înlocuirea șefului STS și, mai departe, a persoanelor direct responsabile de nefuncționarea corespunzătoare a sistemelor tehnice de identificare", a afirmat Ponta, care a mai subliniat că în cazul a trei instituții — Ministerul de Interne, ROMATSA și Serviciul de Telecomunicații Speciale — lucrurile au funcționat "inacceptabil de încet" în privința operațiunilor desfășurate ca urmare a accidentului aviatic din Apuseni.

Un avion de mici dimensiuni, de tip BN 2, s-a prăbușit pe 20 ianuarie în zona Beliș, Pasul Ursoaia.


În aeronavă se aflau șapte persoane: pilotul Adrian Iovan, copilotul Răzvan Gabriel Petrescu, ofițer-student Aurelia Ion și medicii Sorin Ianceu, Valentin Calu, Radu Zamfir și Pavel Constantin Pivniceru.

Echipa medicală era transportată la Oradea pentru o operație de prelevare de organe pentru transplant.


Pilotul Adrian Iovan și Aurelia Ion au decedat iar ceilalți cinci au fost grav răniți.

Ultimele Stiri
abonare newsletter