Politică

Partidul Iuliei Timoşenko, sub anchetă penală pentru tentativă de uzurpare a puterii de stat

Serviciile de securitate ucrainene (SBU) au iniţiat vineri împotriva partidului Batikivşcina al Iuliei Timoşenko o anchetă penală pentru tentativă de uzurpare a puterii de stat, după examinarea serverelor confiscate la sediul acestui partid, relatează agenţia UNIAN.

"Informaţiile obţinute în urma examinării serverelor confiscate arată că protestele de la Kiev erau planificate cu mult timp înainte. Batikivşcina dorea o reacţie violentă din partea forţelor de ordine, pentru a stârni nemulţumirea comunităţii internaţionale, fapt ce ar submina autoritatea preşedintelui" Viktor Ianukovici, a declarat şeful departamentului de anchetă al SBU, Maxim Lenko, citat de mediafax.ro.

De asemenea, un reprezentant al Ministerului ucrainean de Interne a confirmat că informaţiile sustrase de pe serverele opozanţilor demonstrează pregătirea unor "provocări" în Piaţa Independenţei din Kiev.


În decembrie 2013, forţele de ordine ucrainene au efectuat percheziţii în forţă la sedii ale partidului Batkivşcina, al opozantei încarcerate Iulia Timoşenko, de unde au fost confiscate servere şi material informatic.

Opoziţia ucraineană s-a mobilizat în urma refuzului lui Ianukovici, la sfârşitul lui noiembrie, de a semna un acord cu UE, şi faptului că a preferat o apropiere de Moscova. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost abrogate marţi.


Preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici le-a propus liderilor opoziţiei Arseni Iaţeniuk şi Vitali Kliciko să conducă Guvernul, însă ei au refuzat. Timoşenko a subliniat luni că opoziţia ucraineană trebuie să respingă condiţiile "umilitoare" propuse de Ianukovici pentru depăşirea crizei politice din Ucraina.

Etichete: ucraina ancheta
abonare newsletter