monitorulcj.ro Menu
Politică

Monica Macovei îi cere premierului Victor Ponta să amâne intrarea în vigoare a noilor coduri penale

Europarlamentarul Monica Macovei îi cere lui Ponta să amâne intrarea în vigoare a noilor coduri, să dea curs solicitărilor magistraților și să nu arunce justiția penală în aer de la 1 februarie 2014.

"Ponta trebuie să amâne aplicarea noilor coduri – Penal și de Procedură penală - până în septembrie, când începe un nou an judiciar. În această perioadă, Guvernul trebuie să adopte propunerile DNA și DIICOT, așa cum au fost transmise Ministerului Justiției", a scris Monica Macovei pe blogul său.

De asemenea, aceasta îi reaminteşte lui Ponta că a fost președintele Comisiei parlamentare care a dezbătut și adoptat codurile din materie penală.


„Înalta Curte de Justiție, DNA, DIICOT, președintele CSM, precum și specialiști în domeniu au semnalat probleme privind intrarea în vigoare a noilor coduri la 1 februarie 2014. DNA și DIICOT au transmis în scris Ministerului Justiției erorile din noile coduri și au propus soluții, pe care Guvernul este obligat să le adopte întocmai, pentru ca justiția penală să funcționeze și după 1 februarie 2014.

Îngrijorările cele mai mari sunt legate de:


· modul în care se vor administra tehnicile speciale de investigare;

· neclaritățile privind interceptarea comunicațiilor, care pot duce la interpretări diferite;


· modul în care va fi determinată legea penală mai favorabilă;

· interpretarea prescripţiei răspunderii penale;


· lipsa de personal care poate duce la blocarea sistemului judiciar: 150 de judecători şi 350 de grefieri necesari pentru aplicarea eficientă a noilor Coduri.

Victor Ponta nu mai poate susține că nu a știut despre problemele care vor apărea odată cu 1 februarie 2014 și, alături de ministrul Justiției, va purta întreaga răspundere pentru acestea", a mai notat Monica Macovei, pe blogul său.