Politică

Elena Uioreanu vrea o lege proprie pentru Salvamont

Deputatul clujean Elena Uioreanu vrea o lege proprie pentru Serviciul Public Salvamont pentru că acesta nu răspunde nimănui din punct de vedere al acţiunii și de aceea a fost ultima instituție anunțată în cazul accidentului aviatic din Apuseni

Elena Uioreanu consideră că cele întâmplate în cazul accidentului aviatic din Apuseni produs la începutul săptămânii ar trebui să fie o lecţie pentru întreaga clasă politică, care impune luarea unor măsuri ferme în reformarea unor structuri instituţionale şi aşezarea unor servicii publice la locul ce li se cuvine. Ea este de părere că Serviciului Public Salvamont, care şi-a dovedit utilitatea în această situație tragică, are nevoie de o lege proprie de funcționare pentru că acest serviciu nu se subordonează nimănui din punct de vedere al acţiunii şi răspunderii de aceea a fost ultima instituție anunțată despre această tragedie.

”Am aflat cu stupoare că, în cazul tragediei din Apuseni, salvamontiştii au fost înştiinţaţi ultimii despre eveniment, nimeni nu le-a cerut în mod oficial să intervină în acţiunile de salvare, au fost trataţi ca omul invizibil de către instituţiile statului. Serviciul Salvamont nu apare pe indexul 112, Salvamont nu este inclus pe lista celulei de criză a Instituţiei Prefectului, decât dacă cuiva i-a trecut prin cap să facă asta. Nimeni nu are atribuţii de comandă asupra Salvamont, iar oamenii din acest serviciu acţionează doar datorită bunului lor simţ. Ori aşa ceva nu e normal să se întâmple, pentru că, aşa cum este prevăzut în Hotărârea de Guvern 77/2003, Serviciul Public Salvamont coordonează activităţile de salvare în munţi. Activitatea de patrulare montană, de căutare a răniţilor şi acordare a primului ajutor în cazul accidentelor produse pe munte se face de către Salvamont. Dar HG nu reglementează clar cine este Salvamont, cui se subordonează altfel decât financiar Salvamont (acest aspect fiind responsabilitatea Consiliilor Judeţene), cine are obligaţia şi dreptul de a cere Salvamont să intervină. Sunt foarte multe lucruri lăsate în ceaţă. Să nu mai vorbim că salvamontiştii nu beneficiază de drepturi de care se bucură angajaţii din instituţiile cu atribuţii în situaţii de urgenţă, cum ar fi vârsta de pensionare sau salarizarea.” spune Elena Uioreanu, într-un comunicat remis presei.


Potrivit aceluiași document, deputatul liberal consideră că  e responsabilitatea parlamentarilor să intervină pentru schimbarea lucrurilor care nu merg bine din punct de vedere instituţional, pentru că altfel ”putem demite miniştri pe bandă rulantă, putem găsi vinovaţi câţi vrem, dacă nu schimbăm lucrurile din temelii, dacă nu facem sistemul să funcţioneze, totul e degeaba”.

Ultimele Stiri
abonare newsletter