monitorulcj.ro Menu

Politică

SONDAJ: Jumătate dintre români suspină după comunism

Aproape jumătate dintre români apreciază că Nicolae Ceauşescu a fost un personaj politic cu rol pozitiv în istoria României, potrivit unui barometru de opinie INSCOP.

Nicolae Ceau;escu

Sondajul relevă că Nicolae Ceauşescu este considerat un personaj politic cu un rol pozitiv în istoria României de către 47,5% dintre români, în timp ce 46,9% îl etichetează drept o personalitate negativă, iar 5,6% au afirmat că nu ştiu sau nu au răspuns. Pe de altă parte, remarcăm că USL nu reuşeşte să scadă în sondaje, ultimele studii plasând Uniunea între 58% și 63% intenție de vot. O fi doar coincidență?

Tinerii, “campionii” anticomunismului

Potrivit analizei socio-demografice, cu cât creşte vârsta respondenţilor, cu atât este mai prezentă şi atitudinea de aprobare a regimului comunist. Răspunsul comunismul a însemnat “un lucru bun pentru România” este dat de majoritatea românilor de peste 65 de ani, de cei cu studii primare şi de majoritatea locuitorilor din Moldova şi Bucovina.

"Segmentul 18-34 de ani este ceva mai precaut decât celelalte în aprecierea lui Nicolae Ceauşescu drept un personaj pozitiv, fiind singurul tronson de vârstă în care percepţia majoritară este aceea a unui Ceauşescu cu rol mai degrabă negativ. De asemenea, persoanele cu studii medii şi primare îl văd pe fostul dictator semnificativ mai pozitiv decât cele cu studii superioare", se arată în comunicat.

În cazul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, 42,3% dintre români îl consideră un personaj cu un rol pozitiv, 39,1% - un personaj negativ, iar 18,5% dintre respondenţi au ales varianta nu ştiu sau nu au răspuns în acest caz.

"Printre persoanele de 65 de ani şi peste pare a fi ceva mai prezentă opinia că Gheorghiu-Dej a fost un personaj istoric cu influenţă mai degrabă pozitivă", se menţionează în comunicat.

Elena Ceauşescu, percepută negativ

În ceea ce priveşte influenţa Elenei Ceauşescu asupra istoriei României, aceasta este percepută negativ de către 80,2% dintre respondenţi, în timp ce 12,1% dintre români o consideră un personaj cu o influenţă pozitivă, iar 7,7% nu ştiu sau nu au răspuns în acest caz.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research la comanda cotidianului Adevărul în perioada 7-14 noiembrie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.