Politică

Boc: Ponta greşeşte când se amestecă în declaraţii care vizează justiţia în cazul Năstase

Fostul premier Emil Boc consideră că actualul şef al Guvernului, Victor Ponta, "greşeşte profund", atunci când se amestecă în declaraţii care să vizeze puterea judecătorească şi justiţia, făcând referire la afirmaţiile acestuia privind sentinţa de condamnare a lui Adrian Năstase.

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează declaraţiile premierului Victor Ponta despre sentinţa în cazul lui Adrian Năstase, Emil Boc a spus că "tot ce face USL şi Guvernul este să distrugă încrederea în instituţiile statului de drept".

"Victor Ponta greşeşte profund atunci când se amestecă în declaraţii care să vizeze puterea judecătorească şi justiţia, în ansamblu, şi face rău ţării. Am fost prim-ministru şi ştiu ce înseamnă responsabilitatea fiecărui cuvânt pe care îl pronunţi şi ce impact are pentru imaginea, prestigiul ţării, mai ales în cancelariile occidentale şi transatlantice. Un stat care vrea să fie cu drepturi depline în UE, nu face de la cel mai înalt nivel acuzaţii la adresa justiţiei din gura primului ministru. Acesta trebuie să fie un om care sprijină instituţiile statului, nu le desfiinţează prin declaraţii care pun sub semnul întrebării verdictul pe care îl dau. Acasă, în familie, poţi să ai comentarii, dar ca prim-ministru nu ai voie să pui la îndoială o decizie a unei instanţe judecătoreşti, indiferent de cine e vorba. Tot ce face USL şi Guvernul este să distrugă încrederea în instituţiile statului de drept", a spus Boc.


Fostul premier a subliniat, ironic, că premierul Ponta are dreptate când spune că dosarul Năstase este politic, fiind vorba de social-democraţi care s-au turnat între ei.

"Aş face un comentariu de natură ironică, în sensul că, da, Ponta are dreptate. Dosarul Năstase este, în ghilimele, un dosar politic, pentru că toţi turnătorii şi denunţătorii din dosar sunt PSD-işti, de la Sechelariu, la Jianu sau consulul din China, toţi PSD-iştii s-au turnat între ei. Deci, este un dosar politic PSD, iar din acest punct de vedere, premierul Ponta are dreptate", a comentat Emil Boc.


Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.

În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.


Instanţa supremă i-a condamnat luni, în dosarul Zambaccian, pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare cu executare, pe soţia acestuia, Dana Năstase, la trei ani cu suspendare, iar pe Irina Jianu, la patru ani cu executare. Adrian Năstase a fost încarcerat, luni seară, la Penitenciarul Rahova.

Ultimele Stiri
abonare newsletter