Politică

Băsescu: Nu exclud un posibil referendum pentru parlament unicameral

"Nu exclud un posibil referendum pentru parlament unicameral", a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Traian Băsescu Traian Băsescu

"Nu cred că garantarea liniştii este atributul viitorului preşedinte, ci continuarea procesului de reformă a României care nu se poate face în linişte. Uitaţi-vă în Parlament! Ce ar spune domnul Ponta dacă, atunci când va planifica alegerile prezidenţiale, emit şi decretul de organizare a unui referendum pentru reconfirmarea ideii de parlament unicameral, pentru că procedura am parcurs-o. Asta ar însemna pentru dânsul linişte? Aş fi un preşedinte care îl deranjează. El nu ţine cont că înfrânge voinţa românilor exprimată clar de a avea parlament unicameral", a spus Băsescu, la B1.

Întrebat dacă are de gând să propună referendum, Băsescu a răspuns: "Nu exclud această posibilitate. Nu o exclud pentru că la ce s-a ajuns acum depăşeşte orice imaginaţie din punct de vedere al valorii parlamentului. Este clar că 588 de parlamentari reprezintă un număr mult prea mare. Iar, dacă partidele ar fi în situaţia de a avea un număr mai mic de locuri, probabil ar trebui să fie mult mai exigente cu cei pe care-i propun pe liste. Nu mă interesează pragul. Un astfel de referendum se poate face şi pe actuala lege, cu 50%, în primul tur al prezidenţialelor".


Băsescu a mai declarat că îşi  doreşete mult să aibă o discuţie cu liderii partidelor de guvernare pe priorităţile acestui an astfel încât să fie evitate disputele şi să nu se ajungă la blocaje.

"Nu vă ascund că mi-aş dori mult, la început de an, o discuţie cu liderii partidelor de guvernământ, pentru a stabili împreună şi să fim cu toţii în cunoştinţă de cauză cu punctele de vedere ale celuilalt, în aşa fel încât să evităm pe cât posibil disputele care ne duc la pierdere de timp", a spus şeful statului, într-o emisiune la B1 TV.


Întrebat dacă va invita la dialog liderii partidelor de guvernare, preşedintele a spus: "Nu aş spune că este necesar, neapărat (...) Esenţial este să ştim fiecare ce vrem, pentru că altfel putem avea surprize cu blocaje", a spus Băsescu, dând exemplul negocierilor cu FMI, pe care el nu le-a agreat.

Ultimele Stiri
abonare newsletter