monitorulcj.ro Menu
Politică

Băsescu a pledat la CE pentru introducerea Mării Neagre în strategia de securitate maritimă a UE

Preşedintele Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că România a pledat, în Consiliul European, pentru introducerea Mării Negre în strategia de securitate maritimă a Uniunii Europene.

Traian Băsescu a spus că, pentru prima dată, se aduce în discuţie securitatea maritimă, care are termen în iunie 2014, informează Mediafax.

"Astfel, Comisia împreună cu Agenţia de Securitate a UE şi cu Înaltul Reprezentant pentru politică externă, trebuie să prezinte în iunie şi strategia cibernetică şi strategia de securitate maritimă", a spus el.


Şeful statului a menţionat că "pentru noi este vital, în condiţiile în care de mult vorbim de Marea Neagră şi nevoia de consolidare la Marea Neagră".

"În ceea ce priveşte acest subiect al apărării şi securităţii la nivel european, el a fost important, din punctul nostru de vedere, sub două aspecte. Pentru prima dată se aduce în discuţie securitatea maritimă, ceea ce pentru noi este vital, noi de mult vorbim de Marea Neagră şi de nevoia de consolidare a securităţii la Marea Neagră. Iar aici avem o bază foarte bună. Summitul NATO de la Chicago, care a stabilit foarte clar că Marea Neagră este o zonă de vulnerabilitate", a spus Băsescu.


Şeful statului a mai spus că intervenţia ţării noastre a fost puternică, "subliniind că Marea Neagră trebuie introdusă în această strategie de securitate maritimă".

Potrivit preşedintelui, o altă prioritate stabilită la Consiliul European se referă la sprijinul acordat ţărilor terţe pentru creşterea capacităţii acestora de securizare a frontierelor.


Şeful statului a spus că unul din motivele pentru care există un nivel ridicat de imigranţi din Africa sau Orientul Mijlociu sau Extremul Orient în UE îl reprezintă incapacitatea multor state de a-şi securiza frontierele.