monitorulcj.ro Menu
Politică

Boc despre acciza la benzină: Bani pentru campania USL în 2014

Fostul premier Emil Boc

Fostul premier Emil Boc a declarat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că acciza de 7 eurocenţi pe litrul de combustibil este o taxă propusă "doar pentru a da bani de campanie electorală USL în 2014" şi care nu ar trebui să fie suportată de români.

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează introducerea accizei pe combustibil de 7 euroecenţi pe litru, Emil Boc a răspuns că speră ca parlamentarii să nu aprobe nici modificarea Codului Fiscal, prin care s-a introdus această acciză la benzină, şi nici bugetul cu aceşti bani propuşi a fi recuperaţi din taxă.

"Actorii instituţionali din statul român aplică prevederile prevăzute în Constituţie, unii propun bugetul, preşedintele are dreptul să ceară reexaminarea bugetului pentru orice motiv. Mi se pare absolut firesc ca o taxă propusă doar pentru a da bani de campanie USL-ului în 2014 nu ar trebui să fie suportată de români. Cred că acest element de bun simţ ar trebui sprijinit de mai multă lume în ciuda uriaşei maşini de propagandă a Guvernului pentru susţinerea acestei taxe. Este o chestiune de bun simţ să nu pui o taxă pentru toţi românii ca să susţii bugetul de campanie electorală a USL în 2014. Sper ca, până la urmă, parlamentarii care reprezintă vocea oamenilor din teritoriu, să nu aprobe nici modificarea Codului Fiscal, prin care s-a introdus această acciză la benzină, şi nici bugetul cu aceşti bani propuşi a fi recuperaţi din această taxă. Decizia este în concordanţă cu ceea ce este în interesul omului de rând, de a nu plăti campania electorală a USL şi de a fi utilizate alte resurse financiare pentru acoperirea acelor bani din buget", a spus Boc.


Potrivit acestuia, relaţia cu FMI merge mai departe atât timp cât România stă în parametrii economici consacraţi.

"UE are cu România o înţelegere stabilită la fel ca şi cu toate ţările UE în materie de deficite. România a ieşit din procedura de deficit excesiv, şi trebuie să stăm sub un deficit de sub 3 la sută, în jur de 2 – 2,2 la sută. Cum ajungem la acest deficit este treaba internă a României, nici a UE, nici a FMI, cât timp respectăm aceşti parametri. Propunerea noastră este că menţinerea în acest deficit de 2,2 la sută să se facă fără să se pună taxă suplimentară pentru români", a menţionat Emil Boc.


Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi.