Politică

Băsescu: Indiferent ce măsuri voi lua, de la 1 ianuarie se vor plăti și salariile și pensiile

Președintele Traian Băsescu a dat asigurări marți că românii își vor primi pensiile și salariile de la 1 ianuarie, chiar dacă ar trimite bugetul pe 2014 înapoi la Parlament sau îl atacă și la Curtea Constituțională.

"Aș vrea să mai fac o precizare: eu îmi fac datoria morală, ca președinte, văzând că pe spinarea românilor se acumulează în bugetul de stat bani pentru clientela politică, dar nu voi putea să am decât acțiunile legale: adică trimis bugetul înapoi la Parlament și, eventual, dacă vor fi situații de neconstituționalitate, să-l atac și la Curtea Constituțională. Dar atât. Eu nu pot impune prin alte mijloace Guvernului și să renunțe la OUG prin care a modificat Codul fiscal sau, după trimiterea înapoi în Parlament a bugetului, dacă bugetul este votat în aceeași formă, sunt obligat să-l promulg, în cazul în care nu-l atac și la CCR. Cert este însă că, indiferent ce măsuri voi lua, de la 1 ianuarie se vor plăti și salariile și pensiile, pentru că România nu rămâne fără buget, ci execută bugetul anului trecut", a spus Băsescu, după întrevederea avută cu premierul Victor Ponta la Palatul Cotroceni.

Totodată, el s-a oferit să "învețe" Guvernul cum să procedeze astfel încât să plătească majorarea salariului minim, a indemnizației medicilor rezidenți sau a salariului pentru profesori "fără să aibă bugetul aprobat în Parlament".


"Iar dacă, să presupunem, bugetul n-ar fi gata și Guvernul are nevoie de asistență pot să-i învăț cum să facă să plătească și indexările și creșterea salariului minim și banii pentru dascăli și creșterea venitului minim garantat și creșterea indemnizației pentru medicii rezidenți. Pot să-i învăț cum să facă acest lucru, respectând legea, fără să aibă bugetul aprobat în Parlament. Totul este să întrebe, dacă nu știu. Dacă știu, să o facă. Dacă nu, îi pot ajuta", a afirmat Băsescu, potrivit Agerpres.

El a susținut, însă, că nu poate să-și asume aplicarea accizei la combustibil, declarându-se convins că măsura ar avea același efect ca și majorarea TVA efectuată în 2010 — în principal reducerea consumului.


"Însă nu-mi poate cere nimeni să-mi însușesc o măsură care eu — sunt convins — va avea același efect pe care l-a avut TVA (creșterea de TVA de la 19% în 2010). Atunci însă eram într-o situație în care nu aveam bani și România era destabilizată. Acum România este o țară stabilă macroeconomic și este păcat ca, printr-o astfel de măsură, să afectez și cetățenii, și companiile și să reduci și consumul, pentru că asta se va întâmpla, iar marea problemă pe care o are România este reducerea consumului. Acestă măsură se va așeza pe efectele pe care continuă să le aibă creșterea TVA. Mai mult decât atât, și prețul la benzină și motorină va avea două influențe: una este din celebra taxă pe stâlp, deci celebra taxă pe construcții, care se va reflecta și în benzină, și în motorină și în păcura pentru încălzire și peste ea vine și această acciză. Deci creșterea va fi mai mare de 52 sau 53 de bani la combustibil", a adăugat șeful statului.

Pe de altă parte, Băsescu a spus că discuția purtată cu premierul Ponta a fost "calmă", "civilizată".


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter