Politică

Guvernul a aprobat discret "insula lui Dragnea"

O insulă şi un braţ de pe Dunăre au trecut miercuri, prin semnătura premierului Victor Ponta, de la Guvern la Consiliul Judeţean Teleorman.

Seaca Seaca

Oficial, în scopuri turistice: un aquapark, un complex turistic şi sportiv, cu hotel, bazine de înot şi pensiuni, o tabără cu plajă ar urma să răsară la Teleorman, în comuna Seaca, una din cele mai sărace din zonă, acolo unde Nicolae Ceauşescu a început, în 1981, o hidrocentrală împreună cu bulgarii.

Totul depinde însă de banii europeni pe care proiectul nu numai că nu i-a obţinut până acum, dar nu a intrat încă nici în etapa de selecţie oficială a Comisiei Europene, nefiind în acest moment mai mult decât „o fişă de proiect” pentru programul 2014-2020.


 Ce nu se menţionează în niciunul dintre documentele care a oficializat acest transfer guvernamental de mai bine de 300 de hectare de teren pe malul Dunării sunt avantajele directe ale companiei Tel Drum, controlată de vechi colaboratori ai lui Liviu Dragnea, care a luat în concesiune Braţul Pavel pentru pescuit. Le enunţă însă primarul PSD din Seaca. „Din 2011 sunt închiriate de Tel Drum. Acum, dacă le-a luat la Consiliul Judeţean, nu mai dă bani la Apele Române”, a explicat pentru gândul, Lucian Călin, ajuns la al cincilea mandat.

Vicepremierul Dragnea, ex-preşedinte al CJ Teleorman, a fost de altfel cel care, în calitate de ministru al administraţiei, a iniţiat hotărârea de Guvern pe care şi-a pus semnătura împreună cu miniştrii Ana Lucia Varga (Ape) şi Rovana Plumb (Mediu). „Am verificat, este legal. Pentru detalii (despre firmele implicate în concesiuni, n.red.) să îi intrebaţi pe cei de la Apele Române, ei au făcut o analiză din punct de vedere economic şi eu am primit adresa de la Consiliul de Administraţie. Nu am vorbit cu domnul Dragnea despre acest proiect, am lucrat instituţional pe circuitul de avizare. Nu este singura situaţie în care se schimbă administratorul terenurilor”, justifică ministrul Apelor, Ana Varga, pentru gândul.


310 hectare la Dunăre. Plajă, hoteluri, aquapark de Teleorman

La 5 kilometri de graniţa de pe Dunăre cu Bulgaria, lângă Turnu Măgurele, comuna Seaca nu înseamnă mai mult de două sate - 1087 de familii care trăiesc din agricultură şi din pescuit industrial. În anii '80, regimul comunist a început acolo o hidrocentrală. "A fost vorba de hidrocentrala Turnu Măgurele din timpul lui Ceauşescu. S-a făcut dig, mai erau de făcut birouri, apartamente, tot ce trebuie. După Revoluţie, s-a devastat totul", spune cu regret primarul PSD Lucian Călin, ales a cincea oară în 2012.


Ce a rămas apare într-o Hotărâre de Guvern aprobată miercuri, pe 27 noiembrie, la o zi după ce fusese pusă în dezbatere publică "pentru 10 zile", pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Mai exact: Insula Belina (Suprafaţă teren -2.103.885 mp, Suprafaţă construită C1- dig şi parapet - 9.910 mp, Suprafaţă construită C2- parapet -403 mp, Suprafaţă construită C3 - dig şi parapet -18.411 mp) şi Braţul  Pavel (Lungime – 4.587 m, Suprafaţă teren-1.368.773 mp, Suprafaţă construită C1-dig -3.928 mp, Suprafaţă construită C2 - dig - 655 mp, Suprafaţă construită C3 - dig 3.629 mp).

Toate acestea trec din administarea ,,Apelor Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Argeş - Vedea, în cea a Consiliului Judeţean Teleorman, condus de Adrian Gâdea (PSD) şi el un apropiat politic al ministrului Dragnea.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter