Politică

INSCOP: PSD-UNPR, pe primul loc în opțiunile românilor pentru europarlamentare. USL favorită pentru alegerile parlamentare

PSD-UNPR conduce în topul preferințelor politice ale românilor pentru alegerile europarlamentare, iar în ceea ce privește alegerile parlamentare, clasamentul intenției de vot este deschis de Uniunea Social Liberală, relevă un sondaj INSCOP.

De asemenea, cercetarea arată că 29% dintre români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidențiale din 2014.

Întrebați cu candidații cărui partid sau alianță ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, românii au indicat în proporție de 38,8% candidații PSD-UNPR. Pe locul secund se situează alianța PNL-PC, cu 20,1%, urmată de PDL, cu 15%, Partidul Mișcarea Populară — 5,4%, Partidul Poporului Dan Diaconescu — 5,3%, UDMR — 5%.


Același sondaj arată că 18,7% dintre români nu sunt hotărâți cu cine să voteze, 13,6% declară că nu merg la vot, iar 6% nu știu sau nu au răspuns la această întrebare.

Românii cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidențiale

Conform sondajului, 29% dintre români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidențiale din 2014. În luna mai, 21% dintre cei chestionați indicau acest răspuns Pe de altă parte, 4,6% dintre respondenți afirmă că USL se va rupe la alegerile parlamentare din 2016 (4,2% apreciau acest lucru în luna mai).


Cumulat, 51,9% cred că USL se va rupe fie înainte ale alegerile prezidențiale, fie imediat după, fie înainte de alegerile parlamentare, comparativ cu 37,6% care credeau acest lucru la măsurătoarea realizată în luna mai.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevărul, în perioada 7-14 noiembrie 2013. Volumul eșantionului a fost de 1.055 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților. Chestionarele au fost aplicate în 37 de județe și municipiul București, într-un total de 80 de localități (orașe mari, orașe medii, orașe mici, comune, sate), informează Agerpres.

Ultimele Stiri
abonare newsletter