monitorulcj.ro Menu
Politică

Scurt inventar de favoruri neruşinate pentru oamenii puterii

Victor Ponta- sursa foto:http://www.nouarepublica.ro

Oamenii fideli premierului Ponta au fost propuşi să facă parte din Adunările Generale ale Acţionarilor la mai multe companii de stat. Alţii sunt trimişi să reprezinte România peste mări şi ţări. Condiţia? Să fii „omul puterii”!

Mai mulţi secretari de stat din ministere şi doi consilieri ai premierului Victor Ponta au fost propuşi să facă parte din Adunările Generale ale Acţionarilor sau Consiliile de Administraţie la mai multe companii de stat. Pe listă, un fost asistent al Dacianei Sârbu Astfel, Ioana Maria Petrescu, consilier de stat la Cancelaria premierului Ponta, a fost propusă ca reprezentant al statului în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a societăţii Electrocentrale Grup Bucureşti.

Surse oficiale au declarat că pe lista de propuneri a fost inclusă şi Geanina Cristina Puşcaşu, actual consilier de stat în Guvern şi fostă asistentă la Bruxelles a europarlamentarului Daciana Sârbu, pentru postul de reprezentant a statului în AGA la Nuclearelectrica.


În acelaşi timp, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Gigel Paraschiv a fost propus pentru AGA la Societatea Comercială de Distribuţie şi Furnizare a Energiei Electrice „Electrica“ S.A Bucureşti, iar secretarul de stat în Departamentul pentru Energie Maricel Pop, ca membru în Consiliul de Administraţie la Hidroelectrica-Serv S.A.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Marius Alexandru Dunca, este propus pentru AGA Societăţii Complexului Energetic Oltenia, subsecretarul de stat în cadrul Departamentului pentru Energie, Marcel Bogdan Pandelică, la AGA Electrica S.A. iar secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene Gabriel Onaca, pentru AGA de la Electrica Distribuţie Muntenia Nord Ploieşti.


Corina Dragotescu şi fiul lui Toni Greblă, loc călduţ în diplomaţie

În ultimele luni, şi Ziarul „Curentul“ a scris de mai multe astfel de exemple de nepotisme, printre care se numără Corina Dragotescu – febleţea lui Iliescu, Vali Vasilica Staicu – amanta ministrului Marilor Proiecte, Dan Şova sau mai nou fi ul juristului-şef al PSD, senatorul Toni Greblă – Octavian Greblă. Toţi şi-au găsit, pe rând, locuri călduţe în diplomaţie prin detaşare.

Chiar dacă au criticat măsurile guvernul Boc de îngheţare a posturilor în administraţie, nici USL nu a modifi cat această restricţie care ar fi permis organizarea de concursuri pe post.


Liber la dezmăţ, pentru cei fără experienţă

Măsurile de austeritate luate de Emil Boc sunt aruncate la coș, după cum arată aceste exemple. Clienţii politici din fruntea societăţilor de stat sunt recompensaţi și stimulaţi, printr-o ordonanţă aprobată de Executivul condus de Victor Ponta. Astfel, Guvernul permite directorilor generali și reprezentanţilor în consiliile de administraţie (CA) sau adunările generale ale acţionarilor (AGA), personaje, de regulă, fără experinţă în domeniul în care au fost propulsate peste noapte, să încaseze lunar mii de euro. Potrivit noii ordonanţe, salariile managerilor de companii, ce depășesc și 10.000 de euro, pot fi majorate suplimentar, fără plafonare, scrie evz.ro.