Politică

Emil Boc: Eşecul realizării regionalizării de către Guvernul USL va costa România miliarde de euro

Fostul premier Emil Boc a declarat, miercuri, că regionalizarea poate fi făcută şi fără revizuirea Constituţiei, dar că pentru aceasta trebuie „curaj politic” din partea celor de la USL. Acesta a mai spus că România va pierde milioane de euro de la Uniunea Europeană dacă regionalizarea va eşua.

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că fără regionalizare în România se va menţine "birocraţia stufoasă".

„Eşecul realizării de către Gvernul USL a regionalizării va costa România miliarde de euro pe care le vom pierde de la Uniunea Europeană în exerciţiul financiar 2014-2020. Fără regionalizare, România nu va fi în stare să aibă acces la bani suplimentari de la Uniunea Europeană. Se va menţine aceeaşi birocraţie stufoasă ca şi până acum, vom merge în continuare cu geanta sau cu rucsacul la Bucureşti pentru a nu se aproba proiectele când ele ar fi putut fi aprobate la nivel regional, şi vom pierde şansa ca la nivel de regiune să atragem fonduri europene şi să nu fim nevoiţi să mergem din Guvern aşa cum facem în momentul de faţă. Spun asta pentru că e un colos politic cu 70% în Parlament, de ce nu-şi asumă regionalizarea fără revizuirea Constituţiei? Spun foarte clar, regionalizarea poate fi făcută şi fără revizuirea Constituţiei.  O soluţie este comasarea judeţelor, dar pentru asta trebuie să ai curaj politic să propui reforme în interesul României, nu în interesul politicienilor. Prin faptul că nu există acest curaj politic România va pierde milioane de euro. Ei se tot leagă de revizuirea Constituţiei, da, ok, se poate face şi aşa, dar ceea ce nu spune nimeni de la USL este faptul că regionalizarea poate fi făcută şi fără revizuirea Constituţiei”, a precizat fostul premier al României, Emil Boc.


Recent, prim-vicepreşedintele PNL, Klaus Johannis, declara că realizarea regionalizării nu va putea avea loc nici anul acesta, nici anul viitor, întrucât nu se va modifica Legea Fundamentală ca să permită acest lucru, menţionând că acest proces nu trebuie făcut de dragul fondurilor europene.

Vicepremierul Liviu Dragnea şi prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis au declarat, marţi, că în Comisia mixtă PSD-PNL privind reorganizarea nu s-a ajuns încă la un acord pe tema descentralizării serviciului de ordine publică, decizia politică urmând a fi luată în USL.


Dragnea a spus că în ceea ce priveşte ordinea publică, decizia de acum o săptămână, de la prima rundă de discuţii, a fost ca tema ca să se tranşeze politic.

El a precizat că PSD susţine ca ordinea publică să fie descentralizată, dar a subliniat că acest lucru nu reprezintă "piesă de rezistenţă" în procesul de descentralizare.


Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis a precizat că PNL susţine contrariul, respectiv faptul că serviciul de ordine publică nu trebuie să fie descentralizat, ci, din contra, e necesar ca acesta să rămână în continuare la Ministerul de Interne.

El a arătat că va exista săptămâna viitoare, în comisia mixtă PSD-PNL, o nouă discuşie pe acest subiect, decizia urmând a se lua politic, în USL, dacă în Comisie nu se va ajunge la un punct comun.

abonare newsletter