Politică

Cazanciuc, după prima întâlnire privind acordul de coabitare: Toți am fost de acord că pactul preşedinte-premier "trebuie să funcţioneze"

Ministrul Robert Cazanciuc a declarat că, la întâlnirea cu reprezentanţi ai Preşedinţiei, premisa de la care s-a pornit a fost că acordul preşedinte-premier "trebuie să funcţioneze", că "cei din jurul mesei au venit şi au plecat optimişti", iar în câteva zile va fi o nouă discuţie la nivel tehnic.

Ministrul Robert Cazanciuc Ministrul Robert Cazanciuc

"Nu aş putea vorbi despre negocieri, ci despre un dialog. Acest document, acordul dintre preşedinte şi premier, are în curprinsul lui un articol referitor la un mecanism de soluţionare a disputelor. Preşedintele, apelând la acest mecanism, a avut loc astăzi această întâlnire între reprezentanţii premierului şi ai preşedintelui. Din punctul meu de vedere, a fost un model de dialog între reprezentanţii unor instituţii. Toţi cei prezenţi am plecat de la ideea că acest acord trebuie să funcţioneze, că trebuie să găsim soluţii în aşa fel încât buna funcţionare a instituţiilor statului să fie asigurată şi prin acest mecanism stabilit în acord. Un exemplu, cred, de întâlnire, de dialog, în care fiecare parte şi-a expus propiile evaluări cu privire la modul în care a funcţionat până acum acordul, dar, în esenţă, a fost o întâlnire în care am convenit că trebuie să mergem mai departe cu acest acord şi trebuie să găsim soluţii în acest sens", a spus ministrul Justiţiei, miercuri seară, la Digi 24.

El a adăugat că fiecare dintre părţi a făcut propria evaluare, că urmează să fie analizată evaluarea făcută de partenerii de dialog şi în câteva zile să aibă loc o nouă întâlnire la nivel tehnic.


Robert Cazanciuc a subliniat că premisa de la care au plecat "toţi cei din jurul mesei" a fost că "acest acord trebuie să funcţioneze" şi trebuie găsite căile de comunicare pentru a face acest acord să funcţioneze.

Întrebat dacă, în opinia sa, acordul mai poate funcţiona după toate declaraţiile din ultimele zile, Cazanciuc a răspuns că "declaraţiile din ultimele zile se înscriu într-un spaţiu românesc, nu sunt de o mai mare sau mai mică amploare decât alte declaraţii făcute în ultimii ani" şi de aceea crede că este nevoie de un dialog.


"Justiţia este o temă de dezbatere publică şi politică de foarte mulţi ani în România. Dacă rămânem în acest registru al unor declaraţii care, poate, uneori, nu sunt potrivite, mai ales în ceea ce priveşte Justiţia şi ne uităm cu realism la ele, cred că putem să mergem cu siguranţă mai departe, nu are rost să rămânem cantonaţi în jurul unor subiecte de regulă mici chiar şi pentru Justiţie (...) (Declaraţiile - n.r.) nu trebuie scoase dintr-un context politic şi dintr-o dispută politică care, din păcate, de multe ori are în centru Justiţia; pe meritate, pe nemeritate, dar, din păcate, e un subiect care prinde în spaţiul politic românesc şi atunci el este folosit nejustificat în această bătălie politică. (...) În ultimele luni, în acest an sunt marcate în cadrul MCV progrese importante şi atunci este păcat să ne cantonăm în lucruri mai puţin importante chiar şi pentru Justiţie, chiar dacă o declaraţie politică a unui lider politic important poate suna răsunător, apăsător, grav, la adresa Justiţiei. Dar, în economia sistemului, cred că discutăm de lucruri mult mai importante de făcut în această perioadă decât să ne cantonăm pe diverse proceduri care poate uneori nu sunt corect înţelese", a mai spus Cazanciuc.

El a menţionat că este important faptul că participanţii la această primă întâlnire au fost de acord că documentul trebuie să funcţioneze.

Ultimele Stiri
abonare newsletter