Politică

Codul insolvenţei a ajuns la CCR

La nicio zi după ce preşedintele Traian Băsescu îi reproşa că stă prea mult să se gândească, Avocatul Poporului a atacat controversatul Cod al insolvenţei la Curtea Constituţională.

În sesizarea transmisă CCR Avocatul Poporului a invocat lipsa conformităţii unor dispoziţii legale din actul normativ faţă de articolul 1 alineatul 5 şi articolul 15 alineatul 2 din Constituţie.

Opoziţia de la Cluj a criticat încă de săptămânile trecute prevederile controversatului Cod al Insolvenţei. Criticile au continuat să apară şi miercuri, după ce Avocatul Poporului a sesizat CCR. Fostul premier Emil Boc consideră „o măgărie“ ceea ce a făcut Guvernul cu Codul insolvenţei, refuzând o dezbatere publică şi preferând adoptarea acestuia prin OUG, ţinta codului fiind „distrugerea mass-media şi compromiterea firmelor care se află în dificultate“.


Boc: „O măgărie! Codul a fost votat pe şustache“

Întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, cum comentează Codul insolvenţei, Emil Boc a acuzat Guvernul că nici măcar nu a avut curajul să îşi asume răspunderea pe un asemenea proiect în Parlament, care ar fi permis unele amendamente din partea parlamentarilor în vederea îmbunătăţirii lui.

„Este o măgărie ceea ce face Guvernul, pentru că, deşi a promis că va prezenta în Parlament Codul insolvenţei pentru o dezbatere serioasă, l-a promovat pe «şustache», prin OUG. Nici măcar nu a avut curajul să îşi asume răspunderea pe un asemenea proiect în Parlament, care ar fi permis unele amendamente din partea parlamentarilor în vederea îmbunătăţirii lui. Practic, este un cod care are ca ţintă distrugerea mass-media şi compromiterea firmelor care se află în dificultate. Faptul că nu s-a realizat niciun fel de dezbatere publică şi s-a preferat forma unei OUG închisă, fără posibilităţi de completare, demonstrează ce vrea acest regim şi de la presă şi de mediul de afaceri. De la mediul de afaceri, să piardă cât mai multe locuri de muncă, iar dacă la presă pune căluşul în gură, foarte bine. Cam asta este ce doresc ei", a spus Boc.


Potrivit acestuia, odată cu apariţia Codului insolvenţei se văd mai bine atacurile la adresa statului de drept făcute anul trecut de către cei din USL.

Fostul premier a menţionat şi că România are nevoie de o guvernare de dreapta, pentru că „stânga pierde locurile de muncă, omoară investiţiile şi îşi bate joc de justiţie şi de statul de drept“.


Un gest „criminal“

La rândul său, liderul PDL Cluj, Daniel Buda a precizat, miercuri, înainte de sesizarea Avocatului Poporului că „în prezenţa unei vădite incapacităţi a Parlamentului“ de a modifica şi adopta acest act normativ într-un timp atât de scurt, „singura soluţie care poate fi avută în vedere este adoptarea unei OUG de amânare a intrării în vigoare a Codului insolvenţei“.

El a susţinut de asemenea, că atunci când există în Parlament o majoritate de 70 la sută, când „un întreg corp profesional al practicienilor în insolvenţă rejectează acest act, când este afectată egalitatea în faţa legii şi dreptul la muncă al angajaţilor, menţinerea mai departe a unui astfel de act nu este altceva decât un gest criminal la adresa întregului popor“.

Ultimele Stiri
abonare newsletter