monitorulcj.ro Menu
Politică

SMS-uri Dragnea, în ziua referendumului: "Mai trebuie câte 100 de oameni de secţie şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient! Curaj!"

Liviu Dragnea a cerut, prin mesaje SMS transmise în ziua referendumului, ca membrii PSD şi PNL să îi aducă la secţii pe cei care nu au votat: "La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secţie de vot şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceţi! Curaj!".

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat luni, într-un comunicat de presă, că Liviu Dragnea şi alte 74 de persoane au fost trimişi în judecată în dosarul cunoscut sub numele de "Fraudă la referendum", informează Mediafax.

Nicolae Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.


Potrivit actului de sesizare a instanţei, Liviu Dragnea a coordonat un sistem informatic complex, prin care erau transmise mesaje, ordine şi recomandări de fraudă la referendum către coordonatorii judeţeni de campanie, primari şi activişti de partid.

În ziua referendumului din 2012 au fost transmise următoarele comunicări:

"- orele 15:17 – Liviu Dragnea: Veţi primi imediat 7 mesaje foarte importante. Vă rog să urmaţi cu stricteţe instrucţiunile


- orele 15:18: Sistemul de raportare prin SMS vă oferă posibilitatea să vedeţi prezenţa în fiecare SV (n.n.: prin SV înţelegând secţie de votare).

- orele 15:19: În acest sens faceţi rapid o analiză cu cei de la PNL şi interveniţi exact unde trebuie.


- orele 15:19:49: În SV unde e scăzută prezenţa trimiteţi un PSD-ist şi un PNL-ist pentru a mobiliza organizaţiile de acolo.

- orele 15:20: Cei pe care îi trimiteţi la SV slabe ca prezenţă vor sta acolo până la închiderea urnelor pentru a lua toate măsurile necesare.


- orele 15:20:30: Pentru fiecare SV se va face urgent o listă a cetăţenilor care nu au venit la vot.

- orele 15:20:49: Echipele noastre vor merge acasă la cetăţenii care nu au venit până acum şi îi vor aduce la vot.


- orele 15:21:10: Repet: vor merge la ei acasă să-i aducă la vot. Arătaţi aceste mesaje şi celor de la PNL.

- orele 16:47:42: PSD-SG: Coordonatorii PSD şi PNL de la fiecare secţie de votare să meargă ACASĂ la familiile care nu au venit la vot şi SĂ LE ADUCĂ SĂ VOTEZE!.

- orele 16:51:15: Oamenii noştri din secţiile de votare pot afla repede cine sunt cei care nu au ieşit la vot. Dar trebuie să meargă la ei ACASĂ să îi aducă să voteze!.

- orele 17:37:32: PSD-SG: Mobilizaţi toţi membrii PSD şi PNL, daţi fiecăruia lista cu cei care nu au votat, să meargă la ei ACASĂ şi să-i aducă să voteze, nu să-i aştepte la SV!.

- orele 18:49:12: Liviu Dragnea: Ieşiţi cu caravanele şi îndemnaţi cetăţenii să iasă la vot. Difuzaţi alternativ «Deşteaptă-te române» cu mesajul pe care îl veţi primi imediat!.

- orele 18:50:51: Premierul Ungariei a cerut maghiarilor din România să nu voteze ca să nu valideze referendumul. Vreţi ca peste români să decidă Ungaria? Veniţi la vot!.

- orele 19:05:19: Puteţi introduce manual prezenţa pentru secţiile de votare unde nu aveţi raportări prin SMS. Nu mai sunt limitate. Urgent toate secţiile să fie verzi (N.N.: acest lucru însemna, potrivit depoziţiei martorului Ciubotariu Dan Ionuţ, faptul că datele să fie actualizate la sub 1 oră).

- orele 19:33:22: SMS 1 - L. Dragnea: Mai sunt 3 ore. Avem deja peste 6 milioane prezenţi. Ne mai trebuie minim 300 de voturi pe fiecare SV. Ceea ce e foarte realizabil! (continuă în SMS 2).

- orele 19:34:17: SMS 2 - L. Dragnea: Organizaţi-vă astfel: 30 de militanţi pe fiecare secţie de votare, iar fiecare să aducă la vot minim 10 cetăţeni în următoarele ore!

- orele 21:53:07: SG: La ora 21 aveam peste 8 mil. de voturi. Mai trebuie câte 100 de oameni la fiecare secţie de vot şi scăpăm de Băsescu! E timp suficient să-i aduceţi! Curaj!

- orele 22:11:10: Urgent! Luaţi toate măsurile necesare ca toţi oamenii care stau la coadă la secţia de vot să fie consideraţi în incinta SV ca să poată vota (n.n.: mesaj transmis la toate secţiile de vot - mii de SMS-uri)

- orele 22:34:24: Foarte important! Asiguraţi-vă că prezenţa de la ora 23 e raportată pe toate secţiile, fără excepţie. Puteţi introduce manual în baza de date unde e cazul (n.n.: mesaj transmis doar pentru coordonatori).

- orele 22:53:14: Luaţi toate măsurile ca numărătoarea voturilor să se desfăşoare în condiţii corecte! Număraţi cu atenţie şi curaj! (n.n.: mesaj transmis către toate secţiile de vot - mii de SMS-uri).

Procurorul Lucian Papici arată că, prin aceste mesaje, Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea asupra persoanelor implicate în mecanismul pe care îl coordona, pentru a-i determina să săvârşească fapte interzise în mod expres de prevederile legale referitoare la desfăşurarea campaniei electorale, protecţia datelor cu caracter personal şi a confidenţialităţii votului, exercitarea liberă a votului sau modul de desfăşurare a procesului de votare, cu scopul de a obţine creşterea participării la vot.

Astfel, folosirea caravanelor electorale pentru a îndemna cetăţenii să iasă la vot, prin folosirea imnului României şi a unui mesaj mobilizator, "reprezintă o formă clară a propagandei electorale, prohibită de art. 4 alin. 2 din Hotărârea Parlamentului nr. 34/20012 după momentul oficial al încheierii campaniei electorale", potrivit procurorului.

De asemenea, folosirea reprezentanţilor USL din cadrul secţiilor de votare pentru a identifica persoanele care au ales să nu îşi exercite dreptul de vot şi a întocmi liste ce urmau a fi folosite de către activiştii de partid în scopuri electorale reprezintă o încălcare a dispoziţiilor articolului 5 din Legea 677/2001, precum şi a prevederilor Legii 3/2000 privind confidenţialitatea votului.