monitorulcj.ro Menu
Politică

Ponta: Aderarea la Schengen nu are legătură cu romii, ei sunt deja acolo

Premierul Victor Ponta consideră că nu există o legătură între aderarea României la spaţiul Schengen şi minoritatea romă, arătând că romii se află deja în statele Schengen fără ca România să fie membră a acestui spaţiu.

"Legătura între romi şi Schengen nu există pentru simplul motiv că România nu este acum membră a spaţiului Schengen şi romii sunt acolo. Deci, nu există niciun fel de legătură, nici practică, cu atât mai puţin juridică", a afirmat, joi, premierul Ponta, potrivit Mediafax.

Legat de poziţia autorităţilor franceze pe această temă, Ponta a subliniat că prim-ministrul francez şi-a exprimat poziţia la Bucureşti, iar declaraţiile oficiale ale Guvernului francez au fost confirmate de către Ambasada Franţei la Bucureşti.


Premierul a adăugat că Guvernul României are responsabilitatea de implementa strategia de integrare a romilor împreună cu oficialii Comisiei Europene şi face acest lucru, dorind să colaboreze în continuare cu autorităţile franceze în vederea combaterii eventualelor fapte infracţionale.

Ponta a mai spus că în cazul asocierii aderării la Schengen sau a ridicării interdicţiilor pe piaţa muncii din statele UE de integrarea romilor este vorba mai degrabă de speculaţii ale mass-media şi de o bătălie politică internă.


Preşedintele francez Francois Hollande şi-a asumat poziţia ministrului Valls cu privire la romi, iar o consecinţă directă a acestei direcţii ferme este că României îi va fi refuzată intrarea în Spaţiul Schengen la 1 ianuarie din cauza neîndeplinirii condiţiilor, potrivit unei surse de la Élysée citate miercuri de Europe1.fr.