Politică

Mate Andras: “Mulţi deputaţi şi-au angajat rudele. Doar eu am fost trimis în judecată”

Deputatul UDMR Mate Andras Levente a declarat, marţi, că mai mulţi deputaţi se află în situaţia de a avea angajaţi rude la cabinetul parlamentar, dar, în mod misterios, ANI şi Parchetul nu-i cercetează, ci doar el a fost trimis în judecată, după ce a primit neînceperea urmăririi penale.

Mate Andras a precizat, într-o conferinţă de presă, că potrivit articolului 253 din Codul Penal un funcţionar public se află în conflict de interese dacă, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat direct sau indirect un folos material pentru sine, soţul său, ori o rudă până la gradul doi, sau pentru altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, relatează Mediafax.

Deputatul UDMR a explicat că, în acest fel, dacă parlamentarii sunt consideraţi funcţionari publici, atunci 98 de deputaţi aflaţi la al doilea sau al treilea mandat ar putea fi consideraţi în conflict de interese pentru că şi-au reangajat colaboratorii din mandatul precedent la birourile parlamentare.


"Precizez că în situaţia de a avea angajaţi rude sau soţi la cabinetul parlamentar se află mai mulţi deputaţi, iar în mod misterios nici ANI, nici Parchetul nu cercetează acele persoane. Dacă dosarul meu nu este politic, înseamnă că ar trebui cercetaţi absolut toţi acei colegi senatori şi deputaţi care au angajaţi rude sau soţi, dar şi cei care se află la al doilea mandat şi şi-au reangajat foştii colaboratori. În această situaţie se află aproximativ 100 de deputaţi", a spus Mate Andras.

El a mai arătat că, dacă parlamentarii sunt consideraţi funcţionari publici, atunci şi preşedintele Băsescu, premierul Ponta şi fostul premier Boc şi europarlamentarii ar trebui să fie cercetaţi pentru conflict de interese, având în vedere că aceştia şi-au reangajat foştii colaboratori, consilieri.


"Aştept să văd dacă se autosesizează Parchetul şi îi cercetează pe preşedintele României, primul ministru, fiecare deputat şi senator care şi-a reangajat foştii colaboratori", a adăugat deputatul UDMR.

El a spus că sunt 29 de deputaţi pentru care ANI a cerut verificarea dacă şi-au angajat rudele la birourile parlamentare, doar 2 au fost trimişi în judecată şi doar în cazul său s-a început urmărirea penală.


"ANI s-a ocupat doar de unii care au avut angajaţi rude sau soţi. Asta mi se pare dubios, după ce am primit neînceperea urmăririi penale. Mă întreb: sunt funcţionar public numai eu sau şi ceilalţi? a mai spus Mate Andras, adăugând că o decizie a Curţii Constituţionale precizează că senatorii şi deputaţii nu pot fi consideraţi funcţionari publici.

El a mai arătat că şi-a angajat soţia doar 9 luni, timp în care aceasta a încasat doar 550 lei pe lună.

Ultimele Stiri
abonare newsletter