monitorulcj.ro Menu
Politică

Daniel Buda cere demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului

Daniel Buda a cerut demisia lui Victor Ponta şi a întregului Guvern nemulţumit de faptul că acesta a adoptat în Guvern proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană, după care a declarat că în calitate de parlamentar va vota împotriva proiectului.

Daniel Buda cere demisia lui Victor Ponta din fruntea Guvernului

Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, a cerut duminică demisia premierului Victor Ponta pentru declaraţiile făcute în legătură cu proiectul Roşia Montană. De asemenea, Buda a cerut şi demisia ministrului delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, tot pentru declaraţii privind proiectul Roşia Montană.

„Îi solicit domnului Ponta demisia de îndată din funcţia pe care o deţine, atât a domniei sale, cât şi a întregului Guvern. Sau dacă nu, cel puţin a domniei sale şi a Mariei Grapini. Nu poate Victor Ponta în calitate de prim ministru să adopte în Guvern un proiect de lege care vizează exploatarea de la Roşia Montană, iar mai apoi să vină să ne spună că în calitate de deputat va vota împotriva acestui proiect în Parlament. Nu suntem în Caragiale, cu personajul acela care se întreba <>. Victor Ponta probabil nu s-a trezit din vacanţa de la Miami, unde a fost cu bona, şi nu este în stare să gestioneze în mod corespunzător interesele României. Cred că rămânerea acestui personaj în fruntea Guvernului este extrem de nocivă. Eu cred că Victor Ponta nu are ce să mai caute în fruntea Guverului pentru că ne demonstrează că e o persoană labilă psihic”, a declarat Daniel Buda.


Buda a cerut, de asemenea, şi demisia Mariei Grapini, pentru acelaşi motiv. „De asemenea, doamna Maria Grapini care este şi deputat şi ministru al IMM-urilor vine şi spune că are o problemă, că nu ştie ce să facă, dacă să vozete sau nu în Parlament proiectul privind exploatarea de la Roşia Montană. Nu poţi, atâta vreme cât ești în Guvernul României, câtă vreme îţi asumi la Palatul Victoria o responsabilitate, să vină în public şi să spună că va vota împotrivă”, a mai spus Buda.

Preşedintele PDL Cluj i-a cerut prim ministrului să retragă proiectul Roşia Montană din Parlament. „Cred că Ponta ar trebui să retragă de îndată acest proiect din Parlament şi să-şi asume responsabilitatea pentru acest proiect. Domnia sa trebuie să facă tot ceea ce este necesar pentru a convinge opinia publică că din punct de vedere al mediului nu este nicio problemă pentru că aşa cum arată proiectul astăzi nu avem nicio garanţie din punct de vedere al mediului că nu ar fi nicio problemă. Ce se va întâmpla dacă acolo se vor deschide cariere imense pentru exploatare dar digurile nu vor fi bine construite iar acele cianuri vor fi deversate în ape? Nu suntem împotriva exploatării aurului de acolo, dar cred că se pot găsi şi alte soluţii de exploatare care să nu pună în pericol mediul înconjurător. Poate că Victor Ponta are o singură explicaţie, aceea că nu mai are ce căuta acasă având în vedere că Daciana Sârbu, soţia sa, a spus că este împotriva acestui proiect, şi atunci probabil că îşi pune la adăpost liniştea familiei”, a mai spus şeful democrat liberalilor clujeni.


Buda susține exploatarea, dar vrea garanții privind mediul

În final, Daniel Buda s-a arătat pentru proiectul Roşia Montană, dar a precizat că este nevoie de mai multe graranţii privind mediul. „Atâta vreme cât ar putea să existe garanţii că din punct de vedere al mediului nu sunt probleme şi că această exploatare poate să fie una de succes, da, se poate demara acest proiect pentru că România are nevoie de locuri de muncă. Însă, în momentul de faţă, nu există nicio garanţie că acolo nu se va întâmpla un jaf din punct de vedere al mediului, nu este finalizat procesul de expertizare din partea structurilor de mediu, astfel încât nu vom şti care sunt consecinţele pe termen lung a procesului exploatării”, a încheiat Buda.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârşitul acestui an, iar participaţia statului ar creşte cu încă 5,69%, la 25% din acţiuni, dar condiţionat de emiterea la timp a tuturor autorizaţiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources şi Roşia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.


Premierul Victor Ponta a declarat vineri, la întâlnirea cu grupurile parlamentare ale PSD, că proiectul Rosia Montana este unul extrem de controversat, de care, personal, nu este convins. Ponta le-a spus parlamentarilor că pentru proiectul de lege privind Roșia Montană nu se va impune votul și fiecare va fi liber sa voteze conform conștiinței.