Politică

Cu egalizarea vârstei de pensionare, ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, își ridică femeile în cap

Ministerul Muncii a propus, în Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020, să se realizeze o egalizare a vârstei de pensionare pentru femei și pentru bărbați, susținând reformarea sistemului de pensii prin promovarea șanselor de angajare a lucrătorilor vârstnici. Astfel femeile ar urma să iasă la pensie la vârsta de 65 de ani.

Mariana Câmpeanu Mariana Câmpeanu

Proiectul a stârnit reacţii în rândul celor din Opoziţie care consideră că de fapt, USL-ul nu ştie cum să scoată bani din piatră seacă. Reprezentanţii PDL critică această măsură şi atrag atenţia că de fapt tinerii trebuie să muncească, nu femeile de 65 de ani. Modificarea ar putea fi aplicată din 2015, potrivit noii Strategii Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, aflată în dezbatere publică.

Cea mai la îndemână metodă

Femeile din PDL Cluj subliniază că dintre doamnele disponibilizate o mare parte sunt aproape de vȃrsta pensionării şi, avȃnd în vedere că actuala guvernare nu are bani de pensii, cea mai la îndemȃnă metodă este să creşti vȃrsta pensionării. „La un şomaj care tinde spre 8%, credeţi va fi uşor să  mai găseşti  un loc de muncă pentru doamnele care sunt aproape de pensionare? Perioada în care doamnele restructurate de guvernul USL vor fi fără loc de muncă înaintea pensionării, creşte cu doi ani... E mult şi o zi fără loc de muncă dar doi ani. Sunt personal dezamăgită pentru că nu a modificat într-un singur pas, vȃrsta de pensionare atȃt a femeilor cȃt şi a bărbaţilor la 70 de ani, că oricum nu mai contează! Are grijă USL-ul să nu atingem nici 60 de ani, de unde să mai luăm şi pensie la 65? Aşa că, ori 65 ori 70, tot una“, subliniază preşedintele Organizaţiei de Femei a PDL Cluj, Mihaela Suciu.


„Tele-guvernarea“ nu mai are soluţii

Nici parlamentarii PDL de Cluj nu susţin această măsură. Deputatul democrat liberal clujean, Adrian Gurzău, precizează că „tele-guvernarea” nu mai are alte soluții pentru a susține plata pensiilor, astfel încât crește limita vârstei de pensionare și pentru femei până la 65 de ani.

„Plata pensiilor este pusă în pericol, ei vin cu asemenea soluţii. De ce nu creează alternative, locuri de muncă? Reduce tele-guvernarea pensiile nesimțite? Nu cred. Oricum, pe măsură ce va crește numărul de pensionari, sistemul va ajunge în situația de unde va crăpa”, a declarat deputatul Adrian Gurzău.

abonare newsletter