Politică

Ce spune Băsescu despre arborarea la porţi a drapelului secuiesc

Preşedintele Traian Băsescu a participat joi la hramul mânăstirii de la Izvoru Mureşului şi a primit un drapel al României de la arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejan.

Preşedintele Băsescu a primit, joi, de la Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, IPS Ioan Selejean, la finalul slujbei de la mănăstirea din Izvoru Mureşului, un steag tricolor, fiind oferite drapele de către înaltul prelat şi soţiei preşedintelui, precum şi ministrului de Externe, aflat la ceremonie.

În momentul în care i-a înmânat drapelul, IPS Selejean i-a spus Mariei Băsescu că îi oferă acest tricolor pe care crede că l-a văzut mai des decât pe soţul său, atunci când acesta era pe mare, iar fetele erau mici.


Preşedintele le-a spus participanţilor, după ce a primit drapelul, cum admira în fiecare dimineaţă, când era pe mare, steagul românesc românesc arborat la catarg.

"Până să fiu om politic, nu am pus foarte mare preţ pe arborarea tricolorului pentru că în mintea mea am crezut că în primul rând tricolorul îl porţi în suflet. Dar 12 ani, îi spuneam la sfinţia sa părintele, în fiecare dimineaţă, la răsăritul soarelui, se ridica la catarg tricolorul. În fiecare seară, la apusul soarelui, de la catarg se cobora tricolorul. Şi în fiecare dimineaţă îmi aduceam aminte de un dascăl de prin Ardeal pe care l-am avut la Academia Navală (...) şi toate orele pe care le aveam cu acest dascăl, şi era în anii ’70, le făceam într-o sală unde era harta României Mari. Şi ne spunea profesorul: «Voi o să umblaţi în jurul lumii cu tricolorul la catarg, dar trebuie să ştiţi care este ţara voastră şi cum arăta atunci când s-a făcut Marea Unire». Era harta României Mari şi cele două lucruri esenţiale, ţara şi steagul, să le port în suflet, le-am învăţat de la un profesor ardelean", a spus preşedintele după ce a primit drapelul.


Şeful statului a fost vizibil emoţionat, având lacrimi în ochi.

Preşedintele a spus că, în drum spre Izvoru Mureşului, a văzut la mai multe porţi drapelul secuiesc şi pe cel al Ungariei şi consideră că ar fi un semn de respect dacă s-ar arbora alături de acestea şi drapelul României.


"Sigur că respect mult dreptul fiecăruia ca la el în casă să facă ce vrea. Venind încoace am văzut la porţi şi drapelul secuiesc lângă cel unguresc, al Ungariei. Oare nu era loc şi pentru drapelul României? Nimeni nu spune să nu le pună pe acestea acasă la ei, dacă aşa vor. Dar trebuie să găsim un loc şi pentru tricolor pentru că acesta va fi semnul că ne respectăm unul pe celălalt", a punctat şeful statului.

La sfârşitul Sfintei Liturghiei de la Izvoru Mureşului au fost împărţite credincioşilor 1.200 de drapeluri ale României. Arhiepiscopul Ioan Selejan a oferit câte un tricolor şi soţiei preşedintelui, ministrului de Externe, Titus Corlăţean, şi senatorului Ecaterina Andronescu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter