monitorulcj.ro Menu
Politică

Află care este răspunsul Ungariei la declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu

Ungaria şi România împărtăşesc interesul protejării minorităţilor etnice, iar Ungaria este angajată într-un dialog constructiv cu România în privinţa acestui subiect, a afirmat luni seara Ministerul ungar de Externe, răspunzând unor declaraţii ale preşedintelui român Traian Băsescu.

Ziua maghairilor sărbătorită la Cluj-Napoca

Ambasadorul ungar în România Oszkar Fuzes a prezentat poziţia ţării sale Ministerului român de Externe, se arată într-un comunicat al ministerului ungar.

Fuzes a transmis că Ungaria este angajată în menţinerea stabilităţii în regiune şi în garantarea drepturilor omului şi drepturilor minorităţilor etnice.


Ministerul ungar a reacţionat astfel în urma unor declaraţii ale preşedintelui român Traian Băsescu, care a spus luni, la un forum în Ţinutul Secuiesc, că Ungaria a devenit un "focar de instabilitate" în privinţa problemelor minorităţilor etnice şi că România îşi va asuma rolul "punerii la punct a Budapestei".

De asemenea, Băsescu a apreciat că "politicieni unguri de elită" care au participat la evenimente culturale maghiare au "depăşit limitele decenţei", un lucru "care ar urma să nu se mai repete".


Potrivit MTI, ministerul ungar subliniază totodată în comunicat că Guvernul de la Budapesta a susţinut în mod constant doleanţele etnicilor maghiari din România, exprimate în mod democratic şi respectând normele şi practicile europene.

Liderul Jobbik îi atacă pe politicienii români

Un răspuns ironic a venit în schimb, din partea liderului Jobbik, care i-a acuzat pe politicienii români că au reacţionat isteric la discursul său de sâmbătă.


Vona Gabor, liderul formaţiunii radicale Jobbik, acuză presa din România că a interpretat „în mod distorsionat“ discursul pe care l-a rostit la Tabăra Tineretului Maghiar din Ardeal.

Într-o scrisoare deschisă adresată politicienilor români, Vona cataloghează drept „isterice“ declaraţiile acestora, subliniind că alianţa dintre România şi Ungaria necesită „toleranţă şi respectarea drepturilor în mod reciproc“.


Potrivit lui Vona Gabor, presa din România a prezentat „imaginea falsă“ a unei Românii paşnice şi a unei Ungarii agresive. Elita politică din România are o „conştiinţă compromisă“ dat fiind că „blochează constant eforturile maghiarilor din Transilvania“, a subliniat liderul extremist ungar, conform MTI.