Politică

Băsescu: “Numai Stalin a făcut Regiunea Autonomă Maghiară în România”. Nu se va mai întâmpla!

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut luni, la Izvoru Mureşului, că în România doar la directiva lui Stalin a fost organizată Regiunea Autonomă Maghiară şi le-a transmis celor care doresc reînfiinţarea unei regiuni autome că "niciodată" nu se va face reorganizare administrativă pe criterii etnice.

administrativă pe criterii etnice.

"Ce vă pot garanta este că niciodată nu se va face reorganizare administrativă a ţării pe criterii etnice. Cei care cred că este posibil aşa ceva ne confundă cu staliniştii. Numai Stalin a organizat Regiunea Autonomă Maghiară. Aşa ceva nu va fi în România, o regiune autonomă", a afirmat Traian Băsescu la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului (Harghita).


El a subliniat că România este definită ca stat unitar în Constituţie şi "nimeni nu poate fi mai autonom decât altcineva pe teritoriul sau între frontierele României", potrivit Mediafax.ro.

"Vreau să cred că Parlamentul nu se va împiedica până la urmă în proiectul de reorganizare administrativă de exigenţe care nu au nimic comun cu definiţia pe care o are statul român, de stat unitar, şi că acest proiect va merge înainte, fiind necesar României", a adăugat preşedintele Băsescu.


Regiunea Autonomă Maghiară, cunoscută şi ca Regiunea Mureş-Autonomă Maghiară, cu reşedinţa la Târgu Mureş, a fost o regiune de paroximativ 13.550 kilometri pătraţi care a existat în România între 8 septembrie 1952 şi 16 februarie 1968. Regiunea avea o populaţie de circa 730.000 de locuitori, în special de etnie secuiască.

Ultimele Stiri
abonare newsletter