Politică

USL declară război ANI

Aproximativ 1.200 de primari se află în situaţie de incompatibilitate, din cauza prezenţei în conducerea societăţilor comerciale aflate în subordinea lor, iar 80% dintre primarii incompatibilii sunt de la USL. a anunţat, zilele trecute, pentru „Gândul“, Mariana Gâju, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din ţară.

De asemenea, ANI a anunţat că până în prezent a găsit incompatibili aproximativ 100 de primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene, dar verificările sunt în curs de desfăşurare.

Unii parlamentari consideră însă că legea este inamicul lor. Deputatul clujean PNL, Radu Zlati, a făcut o declaraţie incredibilă pe blogul său, afirmând că ANI atacă cu rea-credinţă substanţa USL, în speţă aleşii locali, prin numeroasele probleme de incompatibilitate sesizate în ultima vreme de acest organism. De altfel, din cauza investigaţiilor ANI, liderii PNL şi PSD din teritoriu au cerut conducerii USL modificarea legii 161/2003, cea care reglementează situaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese.


Deputatul „paraşutat“ detestă legea

Astfel, scrie Zlati, pe blog, „la toamnă USL nu va mai exista. Nu în forma şi nu la puterea de azi. Vreau să spun şi să subliniez că USL este ceea ce este pentru că are în spate nu doar o armată de activişti, membrii şi simpatizanţi. Dar şi osătura unei constelaţii de consilieri locali şi primari, de preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri judeţeni. Ori, dacă ANI îşi face treaba aşa cum a început, această armată va fi decimată până la ultimul soldat (…)“.

Daniel Buda: „Baronii PNL se simt cu musca pe căciulă“

Declaraţiile deplasate ale deputatului liberal au reuşit să stârnescă reacţii în rândul politicienilor de la Cluj. Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, consideră că „din lipsă acută de ocupaţie, mâna dreaptă a co-preşedintelui USL, Crin Antonescu şi deputat clujean cu o activitate parlamentară îndoielnică, Radu Zlati reiterează ca o portavoce propunerea PNL de modificare a legii Agenției Nationale de Integritate, venită ca o măsură de precauție și de subterfugiu față de problemele de incompatibilitate cu care mulți baroni ai acestui partid se confruntă“. El mai arată că, la ședința biroului politic al PNL, membrii acestei formațiuni au fost de acord ca legea ANI să fie modificată deoarece ANI s-a sesizat în cazul unor demnitari care erau în același timp primari sau președinți de Consilii Județene iar în paralel dețineau și funcția de membri în Consiliile de Administrație ale unor firme din subordinea primăriilor sau a consiliilor județene, cel mai recent caz sesizat fiind a prim-vicepreşedintelui PNL şi primar al Sibiului, Klaus Iohannis. „Astfel că, baronii PNL care se simt cu musca pe căciulă, atacă din toate părţile legea ANI, lege pe care chiar şi PNL a susţinut-o spre adoptare în plenul Parlamentului, în anul 2007. Îl sfătuiesc pe deputatul, Radu Zlati să îşi concentreze atenţia în următoarea sesiune parlamentară pe problemele din colegiul domniei sale, de unde a lipsit cu desăvârşire“, mai spune Buda. 


La Cluj, oficial, un singur incompatibil

La Cluj, deocamdată nu a fost semnalat oficial, decât un singur caz de incompatibilitate, cel al primarului din Mănăstireni, care şi-a angajat fiul în instituţia pe care acesta o reprezintă, precizează prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan. „Este vorba de cazul din Mănăstireni, primarul Coldea, care şi-a angajat fiul în primărie. Oficial, doar atât, în rest, nu ştiu probabil vor mai fi situaţii, dar semnalată de ANI, oficial doar această situaţie“, a declarat Gheorghe Vuşcan. 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter