Politică

MAE reacţionează la declaraţiile autonomiste ale liderului Jobbik

Ministerul Afacerilor Externe "condamnă cu fermitate şi respinge" declaraţiile făcute, în cursul zilei de sâmbătă, în cadrul Taberei de vară de la Joseni, cu privire la autonomia pe criterii etnice, informează un comunicat de presă.

sursa foto: gandul.info sursa foto: gandul.info

Ministerul Afacerilor Externe "condamnă cu fermitate şi respinge" declaraţiile făcute, în cursul zilei de sâmbătă, în cadrul Taberei de vară de la Joseni, cu privire la autonomia pe criterii etnice, informează un comunicat de presă.

Potrivit MAE, un astfel de subiect nu este în acord cu standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, iar ministerul aşteaptă din partea Guvernului de la Budapesta să se disocieze de declaraţiile liderului partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, făcute la Joseni.


"Astfel, pe tema autonomiei pe criteriu etnic, MAE reaminteşte faptul că aceasta nu face parte din standardele europene actuale omologate pentru minorităţile naţionale, la fel ca şi aşa-zisele drepturi colective pentru minorităţile naţionale, care sunt excluse conceptual din planul relaţiei bilaterale prin Tratatul politic de bază din 1996", se precizează în comunicatul MAE.

În ceea ce priveşte afirmaţia că pentru soluţionarea aşa-zisei probleme a maghiarilor din România este necesară "asumarea unui conflict între Ungaria şi România", MAE consideră că aceasta este extrem de gravă, încălcând spiritul şi principiile europene.


"Afirmaţia contravine flagrant spiritului şi realităţilor europene contemporane, principiilor de drept internaţional, Tratatului politic de bază, precum şi Parteneriatului Strategic bilateral. Astfel de poziţionări sunt complet anacronice şi trebuie condamnate cu toată fermitatea de către toţi actorii responsabili din România, Ungaria şi Europa, în general", se subliniază în comunicat.

MAE "dezavuează orice manifestări sau declaraţii extremiste care au loc pe teritoriul României", ministerul reamintind că este nevoit să ia poziţie, în mod public, pentru a doua oară în decurs de o lună, faţă de "declaraţiile unor oficiali ungari făcute în contextul unor şcoli sau tabere de vară organizate de teritoriul suveran al României care disonează cu Parteneriatului strategic ungaro-român pentru Europa în secolul XXI".


Liderul partidului radical naţionalist ungar Jobbik, Gabor Vona, a acuzat sâmbătă guvernul condus de Viktor Orban că nu a ridicat chestiunile privind tratatul de pace de la Trianon şi autonomia aşa-zisului Ţinut secuiesc în cadrul forumurilor internaţionale, potrivit unei declaraţii susţinute la Tabăra tineretului maghiar din Ardeal, care a avut loc în localitatea Borzonţ din judeţul Harghita.

"Eu cred că Ungaria, dincolo de gesturile simbolice şi de iniţiativele civice, are obligaţia să încerce să dea glas acestei cerinţe în faţa forurilor internationale. Eu cred că această dispută (privind autonomia Secuimii) nu este disputa României şi Ungariei, ci una europeană. Ungaria trebuie să facă orice îi stă în putinţă ca disputa pe seama autonomiei să se finalizeze cât mai repede", a susţinut Vona Gabor.


Întrebat dacă va susţine cauza autonomiei Secuimii cu riscul de a deteriora relaţiile dintre România şi Ungaria, preşedintele Jobbik a spus că partidul său îşi va asuma acest risc, pe care ar trebuie să şi-l asume, în opinia sa, întreaga Ungarie.

"Este evident că, pentru noi, principalul obiectiv nu este calitatea relaţiei dintre Romania şi Ungaria, ci starea societăţii şi naţiunii maghiare, care îi include şi pe maghiarii din Transilvania. Deci, dacă apărarea drepturilor maghiarior din România şi reprezentarea lor înseamnă conflict cu România, cred că Jobbik îşi va asuma această reponsabilitate, care trebuie, de fapt, asumată de întreaga Ungarie", a declarat Vona Gabor.

Ultimele Stiri
abonare newsletter