Politică

De ce amână USL revizuirea Constituţiei şi regionalizarea?

Proiectul de revizuire a Constituţiei României a intrat în stand-by şi se va discuta din nou despre el abia anul viitor. Anunţul a fost făcut de liderul liberal Crin Antonescu, care a declarat marți seara, la Realitatea Tv, că USL a luat decizia de a amâna pentru anul viitor proiectul de revizuire a Constituţiei şi regionalizarea, ţinându-se cont de decizia CCR privind Legea referendumului.

„Ele nu sunt în aer, sunt amânate. E o amânare regretabilă. Noi ne-am fi dorit mai devreme să facem aceste lucruri, mai ales regionalizare. Dar cred că e foarte limpede pentru oricine că nu USL, nu noi ca lideri ai acesteia am decis să amânăm îndeplinirea acestor proiecte. (...) O Curte Constituţională în care Traian Băsescu are, în continuare, o majoritate a decis în mod aberant că legea referendumului în noua ei formă este constituţională, dar nu se poate aplica decât peste un an. Nu ne putem asigura riscul de a anula aceste proiecte în condiţiile în care 50% plus unu dintre cetăţenii României de pe toată planeta nu s-ar prezenta la vot”, a declarat acesta.

USL ar fi trebuit să mobilizeze 50% din electorat

Practic, Crin Antonescu recunoaşte că ar prefera o modificare a legii referendumului, în aşa fel încât să poată promova o revizuire a Constituției fără ca „50% plus unu dintre cetățenii României de pe toată planeta” să se prezinte la urne. În urmă cu câteva luni, Curtea Constituţională a decis că modificarea Legii referendumului prin care se reduce la 30% pragul la referendum este constituţională în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii. Prin urmare, dacă nu renunța la revizuirea Constituției anul acesta USL trebuia să mobilizeze la urne 50% din electoratul cu drept de vot.


Românii, tot mai indiferenți față de referendum

Sondajele relevă însă faptul că disponibilitatea românilor pentru participarea la un referendum popular pentru modificarea Constituţiei a scăzut în ultimele luni. Astfel, potrivit ultimului studiu INSCOP Research, realizat la comanda cotidianului „Adevărul”, dacă în toamnă vor fi chemaţi la urne pentru modificarea Constituţiei, 38,8% dintre români afirmă că sigur se vor prezenta, adică mai puţin comparativ cu scorurile înregistrate în aprilie (40,8%) sau martie (43%).

Un alt aspect constatat în urma cercetării este creşterea „simţitoare” a numărului indecişilor, deşi gradul de informare a cetăţenilor a crescut în ultima perioadă, precizează sursa citată. „40,7% dintre respondenţi sunt indecişi (în aprilie 31,9%, în martie 28,7%). 9,9% sunt siguri că nu vor participa la vot (în aprilie 10,4%, în martie 8,6%), în timp ce 5,3% au ales răspunsul «actuala Constituţie nu trebuie schimbată» (în aprilie 6,4%, în martie 7,2%). Non-răspunsuri în proporție tot de 5,3%, faţă de 10,6% în aprilie şi 12,5% în martie, ceea ce arată că gradul de informare a cetăţenilor faţă de subiect a crescut comparativ cu măsurătorile precedente”, relevă cercetarea.


În ceea ce priveşte scăderea pragului de validare a referendumului de la 50 la 30%, potrivit sondajului 31,4% dintre români o consideră o măsură bună care deblochează deciziile, 43,7% o văd ca pe o măsură negativă care afectează democraţia, iar 24,9% au ales varianta nu ştiu/nu răspund.

abonare newsletter