Politică

Fostul premier Tăriceanu desființează politica fiscală a guvernului

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu critică măsura care au urma să fie promovată de Guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii, în contextul reducerii TVA la pâine, el declarând pentru Mediafax că reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei.

„Mi se pare o greşeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăţi care joacă un rol de protecţie socială într-o economie de piaţă. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aştepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obţine un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăţi pe care o au şi în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane”, a declarat Tăriceanu pentru Mediafax.

„La noi, însă, o astfel de politică denotă o mentalitate care este dovada cea mai elocventă a intenţiei de a penaliza pe cei care deţin un bun sau o proprietate. Cu alte cuvinte, noi descurajăm deţinerea de proprietăţi şi vrem să facem o ţară de asistaţi. Acest lucru este extrem de grav în ceea ce priveşte abordarea de politici fiscale şi sper de la colegii mei liberali să fie de data aceasta ceva mai activi pe acest subiect. Să iasă din pasivitatea care i-a caracterizat pe unii şi să nu accepte o astfel de măsură. Ceea ce trebuie făcut este lărgirea bazei de impozitare”, a precizat fostul premier.


De ce reducerea va fi fără efect?

Tăriceanu a mai susţinut că măsura reducerii TVA la pâine nu va putea genera o reducere a evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei.

„Măsura de reducere a TVA la pâine este foarte discutabilă, pentru că dacă reducerea preţului este nesemnificativă, deci nu acest lucru s-a urmărit în primul rând, ci conformarea voluntară, sunt de părere că cei care au făcut evaziune fiscală şi nu plăteau TVA până acum, nu vor plăti TVA nici în condiţiile în care coboară la 9%. De ce? Pentru că ei nu făceau evaziune fiscală numai la TVA, ei făceau evaziune fiscală pe întreg lanţul economic, de la achiziţionarea mărfii la lucrul ilegal al muncitorilor care nu erau angajaţi cu contracte de muncă şi astfel nu plăteau impozite pe salarii, nu plăteau contribuţii de asigurări sociale şi aşa mai departe. Deci, e greu de presupus că ei vor intra în legalitate de la achiziţia de materie primă, forţă de muncă şi apoi TVA dacă nu au făcut-o până acum. Ca atare, ceea ce este sigur, prin reducerea TVA este numai o diminuarea a veniturilor la buget. Compensarea diminuării veniturilor nu trebuie făcută prin aplicarea unor impozite suplimentare la cei care deja plătesc”, a mai afirmat senatorul PNL.


Tăriceanu cere o „atitudine de principiu”

Întrebat dacă este de părere că ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, nu s-a achitat de atribuţiile în ceea ce priveşte promovarea măsurilor liberale, Tăriceanu a răspuns:

„Nu am elemente să pot considera că nu şi-a îndeplinit atribuţiile sau obligaţiile, eu fac un apel către toţi colegii mei, inclusiv cei care sunt membri în Guvern şi cei care au o poziţie importantă în partid, să adopte o atitudine de principiu în această problemă. Altfel, riscăm să ne întoarcem către un sistem de taxe care este bazat pe o caracteristică care nu este specifică ţărilor europene. Cu alte cuvinte, mai degrabă de lumea a treia. Adică există un procent de contribuabili şi restul scapă de la impozitare din cauza incompetenţei autorităţilor fiscale de a-i obliga să se conformeze la rigorile legii. Deci, trebuie să facem un efort prin autorităţile statului să-i aducem pe cei care fac evaziune fiscală în zona legală. În concluzie: nu impozite suplimentare, ci lărgirea bazei de impozitare şi eliminarea evaziunii fiscale".


Conform unor surse oficiale, în ultimele negocieri ale Guvernului cu FMI s-a discutat despre impunerea începând cu anul viitor a unor noi taxe aplicate asupra veniturilor provenite din închirierea imobilelor.

abonare newsletter