Politică

Monarhie sau republică?

Ultimul sondaj INSCOP dat publicităţii zilele trecute, relevă faptul că 41% dintre români ar vota împotriva monarhiei şi pentru menţinerea republicii, în cazul unui referendum privind trecerea României la monarhie. Peste 50% consideră că republica are avantajul că preşedintele este votat periodic şi nu există „riscul să capete prea multă putere".

27,2% ar fi în favoarea monarhiei, iar un procent de 31,8% nu au o opinie formată. Dacă România ar deveni monarhie, 29,9% dintre români cred că Regele Mihai ar trebui să urce pe tron, 19% şi-au exprimat opţiunea pentru principesa Margareta, fiica regelui Mihai, iar 3% au spus că altcineva, în timp ce 48,1% dintre respondenţi au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

Elena Uioreanu: „Susţin monarhia“


Monarhiştii văd partea plină a paharului şi subliniază că procentele în cazul celor care vor monarhie sunt „bune“. Deputatul liberal de Cluj Elena Uioreanu susţine, pe de altă parte, şi că alegerea preşedintelui prin vot este cea mai mare libertate pe care au obţinut-o românii după Revoluţie. „Mă bucur că procentele în privinţa monarhiştilor sunt acestea, deşi faţă de alţi ani sunt mai puţine, eu sunt monarhistă. Oricum, comparativ cu anii de după Revoluţie, procentele au crescut. Cred că dezamăgirea a dus la aceste procente, pentru că probabil oamenii se gândesc astfel: rău nu poate să ne fie cu monarhie, sau mai rău decât e acum…eu cred că aşa îşi spun românii. Pe de altă parte, alegerea unui preşedinte, cum se întâmplă acum este cea mai mare libertate pe care au obţinut-o românii după anii 90“, a declarat Elena Uioreanu.

UDMR susţine republica parlamentară


De o cu totul altă părere sunt reprezentanţii Opoziţiei. Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, susţine varianta republicii parlamentare. În opinia acestuia, preşedintele trebuie ales de Parlament. „Am văzut sondajul, sunt de acord cu menţinerea republicii, eu nu susţin monarhia. Preşedintele trebuie ales direct sau prin Parlament şi este un om politic, nu monarh. În republică nu are atâta putere, depinde de Constituţie. Noi susţinem republica parlamentară şi chiar dacă România a avut monarhie la conducere, nu cred că trebuie să ne întoarcem la acea perioadă“, spune Mate Andras.

Daniel Buda: „PDL a susţinut mereu alegerea preşedintelui“


Democrat liberalii susţin, la rândul lor alegerea preşedintelui de către populaţie. „Faptul că o majoritate doreşte ca preşedintele să fie în continuare ales este o confirmare a ceea ce noi, PDL, ştiam deja. PDL a subliniat mereu şi a susţinut că românii îşi doresc să îşi aleagă preşedintele. Cred că monarhia în Europa este în trend descendent, populaţia dorindu-şi să îşi aleagă preşedintele în mod direct“, a spus şi liderul PDL Cluj, Daniel Buda.   

abonare newsletter