Politică

Sesiune extraordinară în Parlament pentru dezbaterea Constituţiei

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/24/constitutie.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />USL ar putea decide în cursul acestei săptămâni convocarea unei sesiuni extraordinare, dedicate dezbaterii Constituției.

Decizia liderilor USL ar urma să fie luată în cursul acestei săptămâni, pentru că în 29 iunie se încheie actuala sesiune parlamentară, scrie realitatea.net. Aceasta ar depinde de calendarul pe care președintele Traian Băsescu îl va fixa pentru referendumul privind reducerea numărului de parlamentari și trecerea la unicameralism.


În acest moment, proiectul de revizuire a Constituției se află la Consiliul Legislativ. Amendamentele aduse de Consiliu trebuie să intre în Comisia parlamentară de revizuire a Constituției pentru eventuale retușări, iar avizul Consiliului trebuie să vină în cel mult cinci zile de la data trimiterii proiectului. Ulterior, proiectul de revizuire ajunge pe masa judecătorilor Curții Constituționale. Aceștia trebuie să formuleze punctele de vedere în cel mult 10 zile.

Pentru a putea dezbate modificările aduse de cele două organisme, Parlamentul trebuie să fie convocat și, ținând cont că este vacanță, singura variantă este sesiunea extraordinară, mai scrie realitatea.net.


Constituția, în procedură la Senat

Calculele inițiale ale USL aveau în vedere trecerea proiectului de Constituție prin Senat, până la finalul actualei sesiuni parlamentare. Aceste calcule nu se mai pot realiza, iar în lipsa unei sesiuni extraordinare, proiectul de revizuire a Constituției va ajunge pe masa senatorilor în luna septembrie. Tot în toamnă, proiectul ar urma să ajungă și în Camera Deputaților. Dacă se va merge după acest algoritm există șanse scăzute să se respecte calendarul și referendumul pentru revizuirea Constituției să aibă loc la finalul lunii octombrie.

Opoziţia a tăcut

Comisia de revizuire a Constituţiei a dat săptămâna trecută votul final asupra proiectului de revizuire a Legii fundamentale, acesta fiind adoptat cu 17 voturi „pentru" şi o abţinere. Şedinţa nu a fost însă lipsită de evenimente. Aşa cum au anunţat încă de zilele trecute, democrat liberalii şi reprezentanţii PP-DD nu au participat. De altfel, senatorul democrat liberal clujean Alin Tişe a precizat că PDL va participa la acţiuni în Parlament şi în stradă pentru a informa cetăţenii. În ceea ce îi priveşte pe reprezentanţii PP-DD, aceştia s-au retras din Comisia de revizuire a Constituţiei, invocând ca motiv că dezbaterile sunt doar „o mascaradă“.


Nici reprezentanţii UDMR nu au fost mulţumiţi de proiectul revizuirii Legii Fundamentale. Ei au subliniat, în repetate rânduri că nu sunt de acord cu introducerea „regiunilor“ în noua Constituţie. Acesta a fost de altfel, unul dintre motivele pentru care deputatul clujean UDMR Mate Andras s-a abţinut săptămâna trecută de la vot.

 

abonare newsletter