Politică

Cine pierde și cine câștigă din proiectul de modificare a Constituției?

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/20/desc 06-20.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Proiectul de revizuire a Constituţiei a fost aprobat de Comisia parlamentară de revizuire. Singurul parlamentar care s-a abținut a fost clujeanul Mate Andras, de la UDMR, care și-a motivat decizia prin faptul că amendamentele referitoare la drepturile minorităţilor naţionale cu importanţă majoră nu au fost adoptate. </strong></p>

Proiectul de revizuire va fi trimis la Consiliul Legislativ, urmând ca documentul, alături de avizul primit, să fie trimis la Curtea Constituţională (CCR). CCR va transmite, în termen de zece zile, un punct de vedere asupra proiectului.


Şedinţa nu a fost lipsită de evenimente. Aşa cum au anunţat încă de zilele trecute, democrat liberalii şi reprezentanţii PP-DD nu au participat. De altfel, senatorul democrat liberal clujean Alin Tişe a precizat că PDL va participa la acţiuni în Parlament şi în stradă pentru a informa cetăţenii. În ceea ce îi priveşte pe reprezentanţii PP-DD, aceştia s-au retras din Comisia de revizuire a Constituţiei, invocând ca motiv că dezbaterile sunt doar „o mascaradă".

Antonescu: „Marele câștigător e Parlamentul”

Preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, a declarat ieri că marele câştigător al modificării legii fundamentale este Parlamentul, care îşi defineşte şi întăreşte poziţiile şi îşi clarifică atribuţiile în raport cu preşedintele ţării şi cu Guvernul.


„În acest proiect, la capitolul de drepturi şi libertăţi apar drepturi noi, noţiuni noi, de exemplu interesul superior al copilului, apar foarte multe alineate şi articole care întăresc garanţiile constituţionale pentru drepturi individuale, le întăresc, le detaliază, ca să încercăm să preîntâmpinăm experienţe mai puţin fericite pe care le-am constatat în toţi aceşti ani. Cred că, în ansamblu, se poate aprecia că modificările propuse la acest mare capitol al Constituţiei merg în sensul întăririi drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului, merg în sensul în care cetăţeanul este principalul destinatar al acestei revizuiri”, a spus Antonescu, după votul dat în comisie proiectului de revizuire.

El a adăugat că, pe de altă parte, s-a mers pe întărirea caracterului democratic al mecanismelor politice, în principal pe întărirea puterii şi autorităţii Parlamentului.


Lăzăroiu: „Antonescu nu putea fi mai sincer de-atât”

După declarația preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, consilierul prezidențial Sebastian Lăzăroiu a replicat pe Facebook: „

„Nu cred ca Antonescu putea fi mai sincer de atat. Crin Antonescu: «Parlamentul este marele câştigător după această revizuire». Daca ar fi sincer pana la capat ar spune si cine este cel mai mare pierzator: românii”.


 


 


Citeşte şi:

Emil Boc: democraţia nu înseamnă doi lupi şi o oaie care votează ce să mănânce la cină

abonare newsletter