Politică

Referendumul lui Băsescu a „zgâlţâit“ USL

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/18/alexandru cordos.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, solicitarea lui Traian Băsescu privind convocarea referendumului pentru un Parlament unicameral, cu cel mult 300 de aleşi, cu doar 191 de voturi pentru, 69 de abțineri și 123 împotrivă. Avizul Parlamentului este însă consultativ, iar referendumul poate fi convocat oricum de Traian Băsescu prin decret prezidenţial. </strong></p>

Propunerea preşedintelui privind referendumul a „zgâlţâit“ puţin USL, pentru că ieri, în Parlament, PSD şi PNL au votat diferit. Astfel, social democraţii au votat în majoritatea lor pentru un aviz favorabil la iniţiativa preşedintelui Traian Băsescu privind un nou referendum, uitând se pare, de Parlamentul bicameral. Unii dintre ei, pe de altă parte, au preferat să se abţină. Liberalii au votat în schimb, împotrivă, declarându-se acum dezamăgiţi de colegii lor de alianţă. Parlamentarii UDMR s-au abţinut de la vot.

Liberalii, dezamăgiţi de social democraţi

Liberalii le-au reproşat social democraţilor că în programul USL este prevăzut Parlament bicameral, astfel încât este de neînţeles cum au votat pentru referendum. Senatorul PSD de Cluj, Alexandru Cordoş, explică însă alegerea unora dintre social democraţi.


„Pe fond, USL nu este de acord cu acest referendum. Am votat pentru dreptul preşedintelui de a se adresa poporului, adică pentru respectarea unei proceduri. A existat o hotărâre în acest sens, a USL, de a se vota pentru respectarea unei proceduri, înainte de acest vot. Dar repet, nu pentru acest referendum, pentru că aşa cum am mai spus acţiunea preşedintelui privind organizarea unui referendum este demagogică și cu scop electoral. Am spus în repetate rânduri, noi susţinem Parlamentul bicameral“, a explicat Cordoş.

Deputatul PNL de Cluj, Elena Uioreanu, se declară însă dezamăgită de votul colegilor săi social democraţi, atâta timp cât în campania electorală USL a susţinut varianta Parlamentului bicameral. „Am votat împotrivă, pentru că acest referendum a mai avut loc. În ceea ce priveşte votul celor de la PSD, nu pot să spun decât că a fost unul liber, fiecare a votat cum a dorit, la libera alegere. Sunt dezamăgită atâta timp cât noi am susţinut un Parlament bicameral“, a spus Uioreanu.


 


Citeşte şi:


Mate Andras: “Grupurile reunite ale UDMR se vor abţine de la vot”

 



 

„Lovitura“ preşedintelui

Vă reamintim, în urmă cu o săptămână, Traian Basescu a iniţiat o nouă procedură de referendum, pentru consultarea populaţiei în privinţa Parlamentului unicameral cu 300 de membri. Acesta ar fi cel de-al doilea referendum pe tema Parlamentului unicameral cu 300 de membri, după cel din 22 noiembrie 2009, când s-a înregistrat o prezenţă la vot de 50,95%, adică 9.320.240 de voturi valide. Pragul la care un referendum este declarat valid a fost coborât, pe 29 mai, de la 50 la sută, la 30 la sută din numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente, după ce Legea referendumului a fost adoptată şi de Camera Deputaţilor. Totodată, pentru ca referendumul să fie declarat valid, este necesar şi ca cel puţin 25 la sută din numărul celor înscrişi pe listele electorale permanente să răspundă afirmativ la vot, aceasta fiind cea de-a doua condiţie cumulativă. Legea a fost trimisă la Curtea Constituţională, care se va pronunţa asupra ei pe 26 iunie.