Politică

Ședinţa de plen în care se votează conducerea ASF şi referendumul lui Băsescu

<p><strong>Parlamentul dezbate marţi raportul Comisiilor juridice cu privire la iniţierea de către preşedintele Traian Băsescu a unui referendum naţional cu privire la trecerea la un Legislativ unicameral, cu 300 de membri.

Din dezbaterile comisiilor juridice reunite care au avut loc luni s-a constatat că apar "probleme" în momentul în care pentru aceeaşi chestiune se solicită exercitarea suveranităţii prin ambele forme de exprimare a acesteia (în situaţia în când pentru aplicarea rezultatului referendumului este nevoie de aprobarea de către Parlament a unei legi).

"În această situaţie, deoarece nici votul popular, nici cel parlamentar nu sunt imperative, este posibilă apariţia unei contradicţii. Prin urmare, fie nu se supun referendumului problemele care ţin de legiferare, fie Parlamentul va decide, ca unică autoritate legiuitoare a ţării. O altă problemă apare atunci când pentru aceeaşi problemă se solicită de mai multe ori exercitarea suveranităţii prin aceeaşi formă de exprimare - mai multe referendumuri de acelaşi tip. În situaţia în care se solicită exercitarea suveranităţii prin aceeaşi formă de exprimare, dar aceste referendumuri sunt de tipuri diferite, există posibilitatea contradicţiei între rezultatele celor două tipuri de referendum. De aceea, s-a concluzionat că fie nu se supun referendumului probleme care ţin de revizuirea Constituţiei, fie referendumul de revizuire va decide", se arată în raportul celor două comisii.

Potrivit aceluiaşi document, deoarece decretele preşedintelui nu pot fi supuse controlului CCR, rămâne la latitudinea preşedintelui dacă emite sau nu decret pentru organizarea unui referendum naţional privind trecerea la un Parlament unicameral şi reducerea numărului total de parlamentari la maximum 300.

"În acelaşi timp, comisiile reţin că, din perspectiva oportunităţii, demararea referendumului este discutabilă, având în vedere că tema ce se doreşte a fi supusă referendumului naţional a mai fost supusă unui referendum în anul 2009 şi că, de asemenea, în paralel cu această inţiativă a preşedintelui României, este deja declanşată procedura de revizuire a Constituţiei", se mai arată în raportul de avizare.

Comisiile juridice reunite au acordat luni aviz favorabil cu privire la scrisoarea preşedintelui României referitoare la organizarea unui referendum naţional.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter