Politică

Băsescu spune că va discuta cu şeful CIA despre monitorizarea e-mailurilor unor cetăţeni români

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/16/cia.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va discuta cu şeful CIA, John Brennan, care va efectua marţi o vizită la Bucureşti, despre monitorizarea corespondenţei electronice a unor cetăţeni români de către serviciile de securitate ale SUA.

Băsescu a fost întrebat, duminică, la emisiunea "După 20 de ani", dacă îl va întreba pe oficialul CIA despre monitorizarea de către serviciile americane a corespondenţei unor cetăţeni români.


"Categoric că îl voi întreba, dar ştiu răspunsul de pe acum. Deci, nu am niciun dubiu că statele trebuie să îşi asigure un nivel de capacităţi de a supraveghea siguranţa, care să fie în pas cu cei care atentează la siguranţa cetăţenilor din statele democratice. Dacă Al-Qaeda transmite pe e-mail mesajul pentru oamenii lui din Statele Unite, serviciile de informaţii americane ce să facă? Să spună nu ne băgăm, este secretul corespondenţei, iar Al-Qaeda din Afganistan sau din Pakistan sau de oriunde transmite instrucţiuni: «puneţi bombe pe JFK» (aeroportul n.r.)?", a spus Băsescu.

Întrebat despre scandalul din SUA referitor la interceptarea de către serviciile secrete a corespondenţei electronice şi dacă l-ar deranja ca şi e-mailul său să fie monitorizat, Băsescu a răspuns că la nivelul acestui mediu nu se mai vorbeşte de "confidenţialitate absolută".


"De regulă, într-un asemenea mediu trebuie să ştii că nu mai discuţi de confidenţialitate absolută. Deci, ţipăm de structurile de securitate că ar avea acces la corespondenţă, dar nu ne deranjează furnizorul de servicii, care are calculatoarele principale, care distribuie şi care oricând poate să privească în corespondenţa noastră. Deci, aici suntem puţin demagogi. Deci, eu mă las pe mâna lui Google, a funcţionarilor, a inginerilor de la Google, dar dacă aflu cumva că serviciile de securitate îşi permit să aibă acces la 10% sau, cum este în cazul Statelor Unite, s-a acreditat cifra de 10 milioane de adrese supravegheate", a afirmat Băsescu.

Totodată, întrebat dacă SRI dispune de capacităţile necesare pentru a monitoriza corespondenţa electronică a oricărui cetăţean român, Băsescu a răspuns: "Dacă are mandat, da".


 

abonare newsletter