Politică

PNȚCD vrea să schimbe forma de guvernământ a României în monarhie constituțională

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/16/pavelescu aureluan.jpg" border="0" alt="Sursă foto: www.realitatea.net" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Liderul PNŢCD Aurelian Pavelescu a anunţat sâmbătă că partidul său va demara o serie de acţiuni, prin care să fie schimbată forma de guvernământ a României în monarhie constituţională, prin sesizarea Curţii Constituţionale, a Comisiei de la Veneţia şi declanşarea unei campanii de strângere de semnături</strong>.</p>

 

Pavelescu a precizat că va fi realizată o solicitare oficială către comisia de revizuire a Constituţiei, pentru a fi modificat articolul 152 din legea fundamentală, privitor la limitele revizuirii, care interzice modificarea formei de guvernământ. Aurelian Pavelescu a declarat că PNŢCD va demara o serie de acţiuni prin care să fie schimbată forma de guvernământ a României în monarhie constituţională.

Reprezentanţii formaţiunii vor sesiza direct Curtea Constituţională pentru a emite un punct de vedere asupra articolului 152, care ar intra în contradicţie cu  alte prevederi ale legii fundamentale care oferă poporului libertatea de a-şi exprima suveranitatea, prevăzute la articolul 2 din Constituţie.

”În interiorul Constituției este o mare contradicție, un articol care pratic spune că nu ne interesează voința poporului, acest articol cu interdicția de a modifica forma de guvernământ”, a spus Pavelescu.

Un alt demers vizează o sesizare adresată pe aceeaşi temă Comisiei de la Veneţia, iar alta preşedintelui Traian Băsescu, care să sesizeze la rândul său Curtea Constituţională şi să demareze procedurile pentru declanşarea unui referendum privind forma de guvernământ.

Totodată, Aurelian Pavelescu a arătat că va fi declanşată o campanie de strângere a 500.000 de semnături care să permită declanşarea unei revizuiri a Constituţiei, astfel încât poporul să se poată exprima asupra opţiunii privind monarhia constituţională.

Pavelescu a evitat să se pronunţe asupra persoanei care ar putea ocupa tronul României în cazul instituirii unui regim monarhic constituţional, însă a precizat că acest lucru ar face obiectul unui alt referendum.

abonare newsletter