Politică

Băsescu: Nu sunt de acord cu reducerea cvorumului la referendum la 30%. Voi reacţiona

<p><strong><img src="documente/stories/2013/06_iunie/07/traian basescu.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la întrevederea cu susţinătorii de pe Facebook, răspunzând unei întrebări, că nu este de acord cu reducerea cvorumului la referendum la 30% şi că va reacţiona în această privinţă.</strong></p> <p><strong>

"Vă asigur că şi eu voi reacţiona şi nu sunt de acord cu cvorumul de 30%. O să vedeţi cum şi nu e departe momentul în care reacţionez", a spus Băsescu.


Şi la întâlnirea de joi cu susţinătorii săi de pe Facebook, preşedintele Băsescu a declarat că societatea românească nu are încă gradul de maturitate politică pentru a valida un referendum cu un prag mai mic de 50%, el dând ca exemplu faptul că electoratul din România votează oameni cu dosare pe rolul instanţelor de judecată.

Traian Băsescu a arătat că, atât timp cât Constituţia actuală stabileşte că revocarea preşedintelui ţării nu se poate face cu mai puţin de 50% din electorat, nu se poate face revocarea acestuia cu un prag mai mic.


"Nu poţi să vii să spui: îl revocăm cu 30%. Şi cred că n-ar trece nici de Curtea Constituţională aşa ceva", a adăugat Băsescu.

El a spus că, de asemenea, se doreşte modificarea Constituţiei cu prag de validare a referendumului de 30%, deşi aceasta a fost adoptată cu o participare de peste 50%.


Traian Băsescu a adăugat că sunt ţări în care nu există condiţie de cvorum pentru validarea unui referendum, dar sunt ţări cu democraţii extrem de consolidate.

Vă reamintim, Camera Deputaţilor a adoptat, la sfârşitul lunii mai, în calitate de for decizional, cu 221 voturi pentru, 73 împotrivă, şi 2 abţineri, proiectul de lege privind reducerea pragului de prezenţă la referendum.


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter