Politică

Dragnea: România va fi regionalizată până în 31 decembrie, descentralizată - la 1 ianuarie 2014

<p><strong><img src="documente/stories/08_august/liviu dragnea.jpg" border="0" style="float: left; margin: 2px 5px;" />Vicepremierul Liviu Dragnea speră că România va fi "regionalizată" până în 31 decembrie şi descentralizată la 1 ianuarie 2014, el declarând că preşedinţii de regiuni vor fi aleşi de către cetăţeni, dacă dezbaterile din Parlament se vor desfăşura repede.</strong></p> <p><strong>

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că "cetăţenii vor resimţi începând de anul viitor" regionalizarea. Dragnea a afirmat că regionalizarea s-ar putea face până la sfârşitul anului.


"O Românie regionalizată sper că vom avea la 31 decembrie 2013, o Românie descentralizată cred că vom avea la 1 ianuarie 2014. Cetăţenii vor resimţi începând de anul viitor, vor începe să vadă efectiv proiecte regionale în faţa casei, în faţa curţii", a spus Dragnea.

Acesta a adăugat că preşedinţii de regiuni vor fi aleşi de cetăţeani, însă până la organizarea de alegeri aceştia ar putea fi aleşi de consilierii locali.


"Preşedintele regiunii va fi ales, cel mai probabil, de cetăţeni. În 2016 preşedinţii de regiuni vor fi aleşi la alegerile locale. Pentru 2014 intenţia ar fi să se facă alegeri directe tot de către cetăţeni pentru preşedinte şi consilierii regionali. Dacă adoptăm legislaţia în timp scurt, vom putea organiza alegeri, dar dacă se prelungesc dezbaterile în Parlament, atunci vom încerca să mergem pe un sistem în care să voteze aleşii locali", a afirmat Dragnea.

Potrivit vicepremierului, în sondaje, cetăţenii vor în proporţie de 70% să îşi aleagă ei conducerile regionale şi nu să aleagă consilierii locali pentru ei.


 

abonare newsletter